Дебел антарктически плаващ лед принуди научен кораб да се откаже

...
Дебел антарктически плаващ лед принуди научен кораб да се откаже
Коментари Харесай

Антарктически плаващ лед принуди научен кораб да се върне

Дебел антарктически плаващ лед принуди теоретичен транспортен съд да се откаже от проучването на шелфа, от който се откъсна солиден айсберг предходната година, съобщи Ройтерс, базирайки се на Британския антарктически институт. Корабът " Джеймс Кларк Рос " не е съумял да стигне до ледения шелф Ларсен С на Антарктическия полуостров поради плаващ лед с дебелина 5 м покрай Южна Америка.

" Напредвахме прекомерно постепенно, за 24 часа изминавахме единствено 8 км. Трябваше да пропътуваме още 400 км. Майката Природа не беше благосклонна към задачата ни " - сподели ръководителят на екипа Катрин Линсе. Учените от антарктическата задача, които са от девет института, ще събират проби на микроби, планктон, животни, седименти и вода от морското дъно по на север, където се разпадна различен мразовит шелф през 1995 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Дебелият антарктически морски лед контрастира на стоплянето на другия завършек на земята, въпреки и температурите в Европа да са под нулата. Арктическият плаващ лед е с рекордно ниски стойности. Миналата година от шелфа Ларсен С се откъсна айсберг с повърхност 5800 кв км, по-голям от карибския остров Тринидад.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР