Дебатите за свободното придвижване на военни набират скорост в рамките

...
Дебатите за свободното придвижване на военни набират скорост в рамките
Коментари Харесай

Ген. Събев: Военният Шенген е много належащ, скоро ще се вземе ре...

Дебатите за свободното напредване на военни набират скорост в границите на НАТО и на Европейски Съюз. Поводът още веднъж е войната в Украйна. България би трябвало да построи трасета до Гърция, където има пристанище на американската войска, както и до Румъния. ЖП линиите и пътищата са значими за обезпечаването на източния фланг на НАТО.

Има шансове българските военни да са първите, които по суша да станат част от " Шенген “. А поръчките това да се случи скоро стават все по-реални. Още през 2018-та Европейска комисия заприказва за " боен Шенген " - пространството за свободно напредване на техника, военни и доставяне, освободени от митнически формалности и улеснени от нужната инфраструктура.

 

Въпросът беше обсъждан тогава поради усилването на напреженията с Русия. Заради войната в Украйна обаче и НАТО към този момент приказва за " военния Шенген ". А на срещата на върха през юли във Вашингтон става все по-вероятно страните членки да се договорят. Потвърждението на концепцията идва през откъс на командира на военното логистично командване на НАТО военачалник Александър Солфранк пред вестник " Таймс “, че Алиансът към този момент има потенциал да спре съветска инвазия, само че би трябвало да се отстранен " бюрократичните спънки ”. Тази тематика е значима, изяснява и военният специалист ген. Съби Събев.

 

В изявление за БНР ген. Събев описа, че учението ревизира периодите за прекачване на войски от Северна Америка в Европа.

 

" То отработва и избрани районни проекти за защита против мощен съперник от категорията на Руската федерация “.

 

Три НАТО-вски, а и европейски страни, не чакат решение от НАТО. Само преди седмица Германия, Нидерландия и Полша направиха първите стъпки към освобождението от формалности при напредване на военни. Държавите подписаха съглашение, което улеснява бързото трансгранично придвижване на войски и оръжия по един от главните коридори - от Северно море през Германия и Полша до източния фланг. Така, в случай че има проблем с Русия, Съединени американски щати и други съдружници от НАТО могат да изпратят огромни военни подкрепления до пристанища в Северно море и през Германия и Полша - на източния фронт.

Военни от НАТО пресмятат, че от времето на разпадането на Варшавския контракт границата на Алианса се е преместила с към 1000 км на изток, увеличавайки дължината на източния фланг на НАТО до общо към 4 000 км.

 

Как стои въпросът в България?

 

Година след присъединението на България към НАТО - през 2004-та страната ни приема специфичен Закон за пребиваването и прекосяването на съюзни и непознати военни. Първата значима смяна в документа обаче става през 2018-та година съвсем към европейските диспути за " военния Шенген “. Промяната освобождава от визови такси и инспекция в масивите на Министерство на вътрешните работи персоналният състав и цивилния контингент. Урежда пребиваването и напускането на военни и цивилни. От думите на Съби Събев обаче излиза наяве,че евентуално скоро отново ще има промени.

 

" По отношение на митниците явно би трябвало да има указания, които да споделят доста ясно, че със надлежно предизвестие ще минава да вземем за пример огромна автоколона, даже и по границите да имаме железопътни връзки. Те ще бъдат пропускани без закъснение. Ако се наложи някои цивилен летища също ще бъдат употребявани.

 

Трябва да има законодателни промени. Не може просто с един контракт всичко да се контролира. Той може да влезе в несъгласие с националното законодателство. Актуализация на националното законодателство при всички случаи ще има “, уточни ген. Събев.

Засега няма индикации, че законодателите разискват промени поради бъдещия " боен Шенген “.. Министерството на защитата чака отговор от Агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови здания и инженерна инфраструктура край Ямбол. Те ще обслужва повишаването до бригада на батальонната група на НАТО. Съоръженията би трябвало да са подготвени до 2025-та година. След посещаване в Съединени американски щати министърът на защитата Тодор Тагарев заприказва за строителство на инфраструктурата на обща стойност 6 милиарда евро, която да обслужва отбранителните проекти на НАТО у нас. Пътища, железопътни линии, тръбопроводи, хранилища. Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов към този момент уточни, че значими за НАТО са и построяването на автомагистралата сред Бургас и Варна. Военния специалист Съби Събев изяснява смисъла на вложенията.

 

" Без военна инфраструктура няма по какъв начин да се разпростират качества по Източния фланг на НАТО. Тя включва летища, пристанища, железопътни линии и шосейни автомагистрали, тъй че да могат силите на НАТО при нужда да се придвижват бързо до застрашените региони.

 

Ние имаме забележителна част от нужната инфраструктура. Друг въпрос е, че за по-бързото напредване на сили на НАТО през Гърция, България и Румъния може би би трябвало да се направи много повече.

 

Магистрала " Черно море “ добива приоритет, тъй като пристанището " Александруполис " в Гърция се обрисува като главен хъб за стоварване на войски и военни товари. То е предоставено основно на Съединени американски щати за прилагане, само че и други натовски държавни могат да го употребяват. Трябва да има наложително железопътна и магистрална артерия около Черно море ".

Важно е и да се прокарат тунели през Стара планина, изясни ген. Събев.

 

" Има също избрани условия по отношение на товароносимостта на мостове и естакади.

 

Тези стандарти са съществували постоянно, само че средата за сигурност не е била по този начин напрегната до 2014 година. НАТО се приспособява и взима съответните ограничения. Като част от Алианса, няма по какъв начин да не се приспособяваме и ние.

Румъния също построява бързо магистрален сектор до границата с Украйна. Всички страни от източния фланг на НАТО взимат ограничения.

 

Планираният мост над река Дунав също е част от нужната инфраструктура. Трябва да има втори мост над река Дунав, с цел да може бързо да се навлезе в румънска територия.

Това не са задания единствено на Министерството на защитата. Това са национални задания “.

 

Не може всичко да се случи за една - две години, само че може да се ускорят някои планове, уточни ген. Събев.

 

Решенията и стенограмите на държавното управление през годините демонстрират, че Българя поддържа част от построената по друго политическо време военна инфраструктура. От стенограма на едно от последните съвещания научаваме, да вземем за пример, че в складовия регион Кочово ще има два резервоара за гориво и смазочни материали. " За обезпечаване на нужните ресурси от горива за военните сили на НАТО на територията на страната, за задачите на националната защита и НАТО, както написа в решението, складът би трябвало да е подготвен до края на 25-та година. От образците, които Съби Събев дава, излиза наяве, че през годините повече икономическата логичност, а не политическата е имала роля за поддържането или не на инфраструктурните уреди.

" Разумното беше да се пази, само че когато не се употребява дълготрайно време, то изисква разноски. Очевидно страната е решила, че няма да се употребяват в дълготраен проект и поделенията, които са закрити.

 

Една част от летищата, които не се употребяват, бяха занемарени.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР