Дебатите за и против споразумението за излизане от ЕС навлизат

...
Дебатите за и против споразумението за излизане от ЕС навлизат
Коментари Харесай

Британски вестници: Парламентът унижи Тереза Мей с вот, който предвещава провал за Брекзит

Дебатите за и срещу съглашението за излизане от Европейски Съюз навлизат във крайна фаза преди решаващия избор в английския парламент на 11 декември и днешните английски вестници са цялостни с най-разнопосочни разбори и отзиви за изхода от парламентарната борба и последващите сюжети, съобщи Българска телеграфна агенция.

Всички обаче са единомислещи, че премиерката Тереза Мей е в извънредно сложна позиция и евентуално няма да успее да прокара постигнатото от нея след тежки договаряния съглашение с Брюксел, изключително след трите унизителни провали в единствено на един ден, които тя претърпя в Камарата на общините. Тогава депутатите й постановиха, макар нейната опозиция, да оповести поверителните правни препоръки, от които се е управлявала в договарянията, изключително по въпроса за режима на сухопътната граница с Ирландия.

" Файненшъл таймс " не без подигравка написа в публицистична публикация, че в тази конюнктура всеки ден в английската политика е неприятен ден за Тереза Мей, само че вторникът бе изключително жесток, откакто един от вотовете реши, че тя се отнася неуважително към Народното събрание и крие информация от депутатите.

Отминалият вторник с трите вота сподели, че депутатите не без триумф " си връщат контрола над Брекзит " и че " Народното събрание остава върховен и в този момент е разкрил метода да изрази волята си ". Вестникът стига до извода, че след случилото се във вторник, в случай, че множеството депутати са срещу Брекзит без съглашение, нарастват възможностите да се стигне до Брекзит по норвежки пример или даже до втори референдум.

Но казусът може да се окаже и в интерес на премиерката, тъй като може да докара до резултат, който Даунинг стрийт би приветствал, написа " Файненшъл таймс ". Подкрепящите Брекзит депутати в този момент " би трябвало да вземат мъчно решение, когато се стигне до решаващия избор идната седмица: да тръгнат ли против Мей и да оставят Народното събрание да взема решение какво ще става по-нататък (в случай на отрицателен избор против споразумението), при което най-вероятният излаз ще бъде да няма Брекзит въобще? Или ще поемат надълбоко мирис, ще подтиснат терзанията си и ще поддържат нейния проект за овакантяване на Европейски Съюз? "

Според вестника Мей в този момент де факто е отпред на държавно управление на малцинството, откакто 9-те депутати на северноирландските юнионисти гласоподаваха против държавното управление във вторник. Тя е на поста си, само че не е ясно дали е на власт. Въпреки това продължава да ръководи - бутат я, пада, и отново става. През идващите дни тя отново ще убеждава час след час депутатите, както и народа по малкия екран, че съглашението с Брюксел, което предлага, е допустимо най-хубавото. Шансовете обаче да успее да им го " продаде ", наподобява, от ден на ден понижават. Дали нейните старания ще доведат до нещо, ще зависи от решаващия избор идния вторник вечерта, показва ФТ.

Лондонският " Гардиън ", също в публицистична публикация, предизвестява, че стилът на ръководство на държавното управление на Тереза Мей го обрича на неуспех при неналичието на болшинство в Народното събрание. Вестникът счита, че правният съвет, който държавното управление е употребило в договарянията с Брюксел и който Народното събрание изтръгна от премиерката с позорен избор против нея преди 2 дни, не е посочил нищо изненадващо, което да е било незнайно преди, изключително по основния въпрос за така наречен защитен механизъм по границата с Ирландия. Според вестника смисълът на вота не е в същността на разкрития документ, а като кулминационна точка на избухналия яд на Народното събрание от систематичното му неуважение от премиерката. Това пренебрежение в този момент е взаимно. Възникналото състояние би било мъчно за всеки министър председател с болшинство, а за настоящия министър председател, който няма болшинство в Народното събрание, резултатът може да е съдбовен.

" Гардиън " също прави извода, че след 2 години на блъфове и надхитряне с депутатите и договаряния на Мей на мрачно с Брюксел, в този момент Камарата на депутатите - люлката на английската народна власт, още веднъж си връща контрола.

Редакционна публикация на последните събития към Брекзит посвещава и лондонският " Индипендънт ", който от дълго време води акция против Брекзит и приканва за втори референдум. Правителството би трябвало да бъде почтено с обществеността за следствията от Брекзит. Споразумението за овакантяване, реализирано с Европейски Съюз, не заплашва националната сигурност, а заплашва с разкриване единствено консервативните политици, а това не е едно и също, отбелязва вестникът.

Пъзелът най-сетне се сглобява и нещата идват на мястото си. Изгледите за референдум като последна дума на народа в никакъв случай не са били по-добри, и основанията за това стават все по-належащи. Според вестника последните събития потвърждават, че английският народ има правото да утвърди окончателните условия за Брекзит, контрактувани сред държавното управление и Европейски Съюз, изключително откакто държавното управление бе унижено в Народното събрание за отхвърли си да разгласява цялостния текст на юридическите препоръки, които е употребило при договарянето на съглашението.

Освен това, отбелязва всекидневникът, към този момент е налице и правният съвет, получен от Европа, че английското държавно управление, като всяка друга страна членка на Европейски Съюз, има правото едностранно да отдръпна желае си за овакантяване, откакто към този момент е задействало член 50 от Лисабонския контракт. Това демонстрира, че Европейски Съюз схваща, че напускането на съюза от Англия не е нито в английски, нито в европейски интерес, въпреки че то ще бъде доста по-болезнено за Обединеното кралство, в сравнение с за всяка друга страна членка, показва " Индипендънт ".

Фактът, че Брекзит през днешния ден се оказва върху такова минно поле, не се дължи на някакъв скрит план на ръководещия хайлайф, нито на министерско изменничество или непросветеност, а на жестоките стопански действителности зад дипломацията. Т.е. на обстоятелството, че Европейски Съюз е 10 пъти по-голям от Англия, а надлежно е и в доста по-мощна преговорна позиция, установи вестникът.

При хаоса, зародил в Народното събрание, време е народът да поеме контрола в ръцете си и да каже последната дума, заключава " Индипендънт ", настоявайки за нов референдум.

Интересна догадка прави и " Дейли телеграф " - вестникът, който е най-яростен съперник на оставането в Европейски Съюз. Според него даже и Тереза Мей да загуби гласуването във вторник, от голяма важност е с какъв брой гласа ще стане това. Според всекидневника, в случай че Мей загуби със стотина или повече гласове, нейното състояние ще стане неудържимо. Но в случай че бъде неодобрена с не повече от 30, то това би се отчело от Даунинг стрийт като триумф и държавното управление ще желае втори избор. То ще завоюва време да убеждава партийните дисиденти, че вероятността тяхното държавно управление да падне и на власт да дойдат лейбъристите, е много по-лоша, в сравнение с контролиран Брекзит, въпреки и при условия, от които те не са по никакъв начин щастливи. Затова в този момент в действителност подмолно се водела битка да се ограничи болшинството на гласуващите срещу. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР