Дебатите около сделката за покупката на самолетите F-16 Block 70,

...
Дебатите около сделката за покупката на самолетите F-16 Block 70,
Коментари Харесай

Финансовите загадки около сделката с F-16

Дебатите към договорката за покупката на самолетите F-16 Block 70, които се организираха в Народното събрание по време на ратификацията на договорите с Lockheed Martin Global INC и държавното управление на Съединени американски щати и на обвързваните с тях промени в Закона за държавния бюджет, остават неприятното чувство, че ръководещите плуват в непознати води.

Става дума за това, че договорите са подписани по този начин, че изискват неотложно и - забележете - авансово заплащане на цялата сума по произвеждане и доставката на самолетите и съпътстващото ги въоръжение и навигационна и информационна техника. И заради това се постанова разноските в държавния бюджет да бъдат увеличени с 1 829 млн. лв., а дефицитът по консолидираната фискална стратегия да доближи 2 429 млн. лв. или 2.1% от Брутния вътрешен артикул.
 Бюджетният недостиг лети на крилете на F-16 до 2.1% от Брутният вътрешен продукт
Бюджетният недостиг лети на крилете на F-16 до 2.1% от Брутният вътрешен продукт

И за какво спомагателните разноски за самолетите са напълно отразени в бюджетния недостиг?

При гласуването на всички тези закони финансовия министър Владислав Горанов означи: " Два милиарда лв. еднократно и вкупом е съществено фискално изпитание, само че можем да си го позволим. " Вярно е. При 10.7 млрд лв. фискален запас можем да го свием до 8.3 милиарда лв. в случай, че по закон в края на годината той би трябвало да е не по-малко от 4.7 милиарда лв.. Можем да си позволим това заплащане на куп, но за какво би трябвало да го вършим? В условия на Валутен ръб високият фискален запас е може би най-важният детайл на финансовата непоклатимост на страната като цяло и на обособените й финансови системи в частност. Неблагоразумно е, даже е държавнически безконтролно, той да бъде намаляван внезапно в случай, че това може да бъде избегнато.

И тук идва въпросът за какво не бе контрактувано заплащане на части, като по този метод се понижат и внезапното годишно нарастване на бюджетните разноски и на бюджетния недостиг и внезапното понижение на фискалния запас.

Тук идва обяснението на премиера Бойко Борисов, обещано пред конференцията на посланиците ни. " Аз настоях да платим самолетите незабавно, тъй като ми омръзна, три пъти като идваме на ръководство да плащаме борчовете на тези, които са пазарили ", съобщи Борисов. Много мъжки, но от държавническа позиция прекомерно неплатежоспособен, да не кажем тъп, мотив.

Освен това финансовият министър дава напълно друго пояснение за аргументите, довели до решението цялата сума за самолетите да бъде платена незабавно. " Когато нямаме кредитна история за сходен вид покупко-продажби с американската страна, друга опция няма ", съобщи Владислав Горанов.

Е, кой лъже в тази ситуация? Премиерът или финансовият му министър?

Тук може да се направи коментар и за изказванието на Горанов. Кредибилността на една страна се дефинира от кредитния й рейтинг, който, с изключение на актуалното й положение, отразява и кредитната й история и вероятностите за платежоспособността й. А досега държавното управление не стопира да се бие в гърдите с високия кредитен рейтинг на страната.

Ако сляпо имаме вяра на изявлението на финансовия министър за заплащането на самолетите, излиза, че сегашният рейтинг на страната ни не е задоволително висок най-малко за американската страна и за военнопромишления й комплекс. И незадоволително висок - е меко казано. Ако цялостният размер на заплащането в действителност е сложено като наложително изискване за договорката, излиза, че американците желаят от нас акредитив с цялостно покритие. Подобни условия се слагат към страни, които или са във банкрут, или са в несигурно финансово състояние, или към които няма никакво доверие.

Всички тези елементи оставят усещането, че при договарянето на договорката се е работило непрофесионално и е липсвал държавническия метод. Другото допустимо пояснение е, че към въпросната покупко-продажба има елементи, които не ни се споделят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР