Дебатите на Уолстрийт през 2023 г. се въртят около възможността

...
Дебатите на Уолстрийт през 2023 г. се въртят около възможността
Коментари Харесай

Бизнес лидерите се готвят за рецесия – ето кога я очакват

Дебатите на Уолстрийт през 2023 година се въртят към опцията за криза в Съединени американски щати - проблем, който се ускорява от ескалиращото напрежение в Близкия изток.

Геополитическата неустановеност, съчетана с резистентен инфлационен напън, възходяща рентабилност на облигациите и податливост на Федералния запас към нескончаем интервал на нараснали лихвени проценти, кара бизнес водачите да се приготвят за стопански спад.

Главният изпълнителен шеф на KPMG Съединени американски щати Пол Ноп акцентира забележителната роля на геополитическото напрежение за образуването на икономическите опасности, като разказа актуалната обстановка като пейзаж, изпълнен с неустановеност.

Според изследване на The Conference Board 72% от изпълнителните шефове се приготвят за евентуална криза през идващите 12-18 месеца. Въпреки че това демонстрира леко усъвършенстване спрямо началото на годината, краткосрочните стопански упования са станали по-песимистични.

Главните изпълнителни шефове на огромните банки способстваха за полемиката по отношение на несигурната икономическа траектория. Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase, уточни редица евентуални опасности, като изключително предизвести за геополитически рецесии в чужбина.

Главният изпълнителен шеф на Citigroup Джейн Фрейзър посочи забележимата смяна към по-предпазливи потребителски настройки в неотдавнашното известие за приходите на банката.

Това внимателно потребителско държание, характеризиращо се с нараснала зоркост в навиците за харчене, става все по-очевидно. Бил Нюландс, основен изпълнителен шеф на Constellation Brands, означи, че купувачите демонстрират по-голяма поверителност при покупките си, което води до понижаване на общите разноски.

Тази смяна в държанието на потребителите е забележителна, защото стабилността на потребителските разноски е основен фактор за това, че до момента стопанската система на Съединени американски щати не се поддава на прогнозите за криза. Потребителските разноски съставляват съвсем 70% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Последните данни за настройките обаче не са толкоз оптимистични, като през октомври потребителските настройки се намалиха до най-ниската си стойност от пет месеца насам. Този спад значително се дължи на упованията на семействата за по-висока инфлация през идната година.

Въпросът за трайната инфлация е проблем освен за потребителите, само че и за Федералния запас. Последните данни на Бюрото за трудова статистика сочат, че през септември цените остават постоянни на ниво от 3.7%, което е много над задачата на Фед от 2%.

Икономистът Майкъл Пиърс от Oxford Economics очерта евентуалните последствия, предполагайки, че в случай че Фед остане зает с връщането на инфлацията към целевото ниво от 2%, това може да усили вероятността от повишение на лихвените проценти и да удължи интервала на рестриктивна парична политика, което евентуално може да ускори риска от бъдеща криза.

В резюме, въпреки че точната възможност за криза остава несигурна, икономическите вероятности се характеризират със забележителна нееднозначност.

Лиз Йънг, началник на отдел “ ” в Sofi, подходящо означи, че обстановката надалеч не е решена, предупреждавайки, че пътят напред може към момента да съставлява спомагателни провокации, преди да покаже признаци на усъвършенстване.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР