Дебатът за вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков

...
Дебатът за вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков
Коментари Харесай

Еднорозите vs. адвокатa на Вълка? ГЕРБ и Кирил Петков в спор за заемите за стартъпи

Дебатът за вота на съмнение против кабинета на Кирил Петков роди поредна анекдотична сцена след замяна на реплики сред депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков и премиера.

На седмия час от дебатите Чолаков реши да вземе думата, с цел да разкритикува Даниел Лорер, който посочи като част от признаците за смяна в икономическата обстановка в България фактът на появяването на първия български " еднорог " - т.е. компания с пазарна капитализация на 1 милиарда $.

Това е финтех компанията Payhawk, учредена от българите Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов, които преди месеци привлякоха основно финасиране от фонда Lightspeed Venture Partners.

Чолаков се засегна от това, че Лорер може да припише триумфа на Payhawk на държавното управление, като разгласи, че компанията е основана през 2018 година - " т.е., по време на ръководството на ГЕРБ ".

" Никой не им е пречил - момчетата са работили, правили са програмен продукт, развивали са се и сега тяхната стойност е 1 милиарда $. Този милиард си е техен, страната няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им ", разгласи той.

В същото време, Чолаков разгласи, че е мощно обезпокоен от това, че държавното управление финансира стартъп компании, като разгласи, че това се случва през Българската банка за развиване.

" Нали знаете какво е start up? Една доста cool концепция, която може да стане, може и да не стане. 90% от стартъпите банкрутират на третата година съгласно една от статистиките. Нашите пари се финансират в рискови планове. По света стартъпите се финансират с фондове за вложения. Никоя страна не влага не го прави. Правителството ни задлъжнява, подвига инфлацията и прави рискови вложения. В един миг ще пристигна съдия-изпълнителя и ще си потърси борчовете ", сподели юристът от ГЕРБ.

Премиерът Кирил Петков обаче взе думата освен с цел да го поправи (парите за стартъпи се дават от Фонда на фондовете, а ББР подкрепя дребни и междинни предприятия), само че и с цел да подсети за политиката, водена от ББР при ГЕРБ.

" 170 компании се финансират от Фонда на фондовете, а 80 заеми са дадени от ББР за дребни и междинни предприятия. Цялата тази сума е по-малка от заема за юриста на Вълка, който българската страна отпусна по времето на държавното управление на ГЕРБ ", сподели той.

Петков има поради заема на компанията " Роудуей кънстракшън ", която е получила заем от ББР за над 140 милиона лв. - най-големият " клиент " на държавната насърчителна банка, преди да пристигна служебният кабинет през 2021 година Собственикът на компанията е юрист, който я придобива против 100 лева от по-ранния фиктивен собственик. Адвокатът е някогашен член на бордовете на компании на Румен Гайтански, прочут с прякора си Вълка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР