Дебатът за влизането на България в еврозоната предизвика реакция у

...
Дебатът за влизането на България в еврозоната предизвика реакция у
Коментари Харесай

Пенчев: Влизането в еврозоната е отказ от суверенитет

Дебатът за влизането на България в еврозоната провокира реакция у редица предприемачи. Сред тях е и Ивайло Пенчев – притежател на Walltopia, който изрече мнение по въпроса в своя профил в обществената мрежа Фейсбук.

„ Влизането в еврозоната е отвод от суверенитет. Прехвърляне на отговорността за нашата парична политика на европейски банкери, с вярата че те ще са по-добри или почтени от нашите.

Въпиюща липса на национално самочувствие.

Наивна е тази религия в положителните европейски бюрократи, които ще се грижат за нас и ще ни пазят от нашите си български тарикати и мошеници.

Колкото повече персонална и национална отговорност прехвърляме на интернационалните организации, толкоз по-безгласни плебеи ставаме. Що се отнася до самостоятелност на институциите, за жалост сме се трансформирали в неверната посока. Силен банков регулатор е актив и генератор на фрагменти. Слаб банков регулатор е генератор на неустановеност и корупция. Аз персонално нямам доверие, че без коренна смяна на политическата система България може да има мощен банков регулатор”, написа Пенчев.

Под поста има редица разнопосочни мнения. Така да вземем за пример, някогашният длъжностен министър на стопанската система Асен Василев декларира: „ Грешка. Ние *вече* сме трансферирали отговорност за паричната политика. От 1 юли 1997, когато влезе в действие закона за валутния ръб. Първоначално тази отговорност беше трансферирана към Бундесбанк, а по-късно към ЕЦБ. Приемайки еврото в действителност за първи път от 1997-ма ще имаме някаква (макар и частична) отговорност за паричната политика. Заклинанията за национална отговорност са просто смешни. 1990-1997 видяхме национално виновна парична и фискална политика. Сериозно ли искаш да се върнем назад там. Или имаш илюзии, че Българска народна банка ще бъде един самостоятелен и “национално отговорен” регулатор? ", споделя Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР