В Мексико обвиненията в „комунизъм“ и „фашизъм“ бележат дебата за училищните учебници

...
Дебатът за училищните учебници стана балистичен за кратко време, както
Коментари Харесай

Дебатът за училищните учебници стана балистичен за кратко време, както в Мексико

От МАРК СТИВЕНСЪН и ЛЕОН РАМИРЕЗ Associated Press, 8 август 2023 г., 11:37 ч. Мексико, където опонентите си хвърлят викове „комунисти“ и „фашисти“ един към друг.

Серията от около три дузини написани от правителството безплатни учебници ще бъде задължителна литература за първи до девети клас във всяко училище в цялата страна, считано от 28 август.

Водещ на новините Хавиер Алаторе твърди, че новите учебници, написани от администрацията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, се опитват да инжектират „вируса на комунизма“ в децата.

Поддръжниците на правителството, междувременно, сравниха опозицията с Хитлер, след като лидерът на опозиционната партия Марко Кортес предложи някои от текстовете да бъдат унищожени. Температурите станаха толкова високи, че Лопес Обрадор инструктира служители да проведат поредица от пресконференции, за да отговорят на въпроси относно новите текстове.

Дебатът разкрива колко силно разделено е Мексико между заклетите поддръжници на Лопес Обрадор и онези, които го мразят.

„Това, което наистина се разкрива в този конфликт, този дебат, е колко поляризирано е мексиканското общество ”, каза социологът от Националния университет Ищар Кардона Кардона, който е прегледал повечето от наличните досега учебници.

А идеологическият дебат замъгли по-големия факт, че новите текстове въведе изцяло нов метод на преподаване, нещо, което никога досега не е правено в Мексико, където в миналото всяка администрация актуализираше текстовете, но запазваше предметите до голяма степен същите.

Вече няма да има отделни уроци — или учебници — по предмети като математика, четене или социални науки. Всичко това е смесено в разкази или проекти с няколко предмета, предназначени да осигурят по-практически „преживяващ“ процес на учене.

Има някои неудобни грешки; един урок по география в началното училище обозначава погрешно два от 32-те щата на Мексико на карта, друг предполага, че ¾ е по-голямо от ⅚ и показва неправилна дата на раждане на националния герой Бенито Хуарес. Още една диаграма предполага, че Марс е по-близо до Слънцето, отколкото е Земята.

И има силен антикапиталистически оттенък в някои от уроците.

Няма съмнение, че служителите, отговарящи за съставянето на учебниците, изпитват носталгия по стария Съветски съюз. Единият от двамата служители гордо носи първото име „Маркс“, а другият преди това е работил за президента на Венецуела Николас Мадуро.

„Рабфак, училищата за работници в бившия Съветски съюз, се смятаха за пространства на знанието. Мечтата е, че мексиканските средни училища и техните учебници могат да постигнат това качество“, според книгата по езикови изкуства за седми клас.

Но Кардона отбелязва, че тези препратки „наистина казват повече за идеологическата носталгия-не-искам-да-порасна“ на длъжностните лица, отколкото всеки истински призив за революция.

Някои родителите са съгласни, като Хуан Ангоа, който продава колани и портфейли на уличен пазар в Мексико Сити.

„Това е чиста политика“, каза Ангоа.

Ангоа, чиито деца вече са завършили гимназия, смята, че дебатът отвлича вниманието от по-големия проблем, който е, че докато учебниците са безплатни, униформите, допълнителните учебници и заниманията не са, което представлява предизвикателство за родителите с ниски доходи.

За Лус де Тереза ​​Отейса, изследовател в Института по математика на UNAM, книгите изглеждаха създадени без много грижи, липсваше необходимото съдържание за деца и бяха лошо коригирани, въпреки всеки потенциален използван нов метод или подход.

„Независимо от идеологията на правителството или вида на правителството имаме, трябва да се преподава математика и още повече правителство, което твърди, че е ляво“, каза тя.

Но е вярно, че можете намерете много препратки към капитализма, който е лош в учебниците, още в четвърти клас.

Една глава в учебника по наука-математика-история за четвърти клас е озаглавена „ Влошаването на природата и обществото при капиталистическата култура.”

Мултинационалните корпорации, консуматорството и вносната храна са изобразени като присъщо лоши.

Това е грижа за родители като Хусим Перес Валядарес, чиято дъщеря тръгва на детска градина тази година.

„Никога не е имало толкова много тревоги относно учебниците“, каза Перес Валядарес, докато дъщеря й играеше на пейка до нея. „Те казват, че има много подсъзнателни, прокомунистически послания“ в книгите.

Това, което може би е по-важно е, че текстовете са склонни да пренаписват историята и включва политическите позиции на администрацията на Лопес Обрадор като евангелие.

Например, повечето историци са съгласни, че „Мръсната война“ в Мексико — антибунтовническо усилие на мексикански войници и полиция срещу леви бунтовници — е продължила от около 1965 г. до 1995 г. До 2000 г. , президентите на Мексико започнаха да разследват престъпления от миналото.

Но новите учебници казват, че това е от 50-те години на миналия век до 2016 г., само две години преди Лопес Обрадор да встъпи в длъжност. (Докато Лопес Обрадор често се позовава на Куба и бунтовническите движения от миналото, той е направил много малко, което е открито ляво по време на мандата си.)

Лопес Обрадор не харесва основните медии , и това показва. Един учебник казва на децата „ако търсите (надеждна информация) в интернет, адресът на уеб страницата трябва да завършва на .edu, .gob или .org.“ Това изключва повечето вестници в Мексико, които използват адреси „.com“ за своите онлайн издания.

Кардона казва, че това не е първият път, когато пристрастията на администрацията се прокрадват в мандата училищни учебници.

„Израснах с безплатни учебници, които говореха за настоящия президент или за предишния“, каза Кармона. „Това е дефект на Мексико като държава. Поставянето на себе си в учебниците не е нищо ново.“

По-сериозният проблем, казва Кардона, е бързането да се завършат учебниците, склонни към грешки, преди Лопес Обрадор да напусне поста през септември 2024 г.

„Проблемът е, че тези книги са направени набързо“, каза тя. „Защо се опитаха да го направят толкова бързо, толкова небрежно? Тъй като наближаваме края на администрацията... сега или никога.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР