Дебатът за прага при преференциите, който бе значително завишен с

...
Дебатът за прага при преференциите, който бе значително завишен с
Коментари Харесай

Дебатът за преференциите се връща в правна комисия

Дебатът за прага при преференциите, който бе доста повишен с последните промени в Изборния кодекс, се връща още веднъж в парламентарната Комисия по правни въпроси на съвещанието в сряда, съобщи БГНЕС.
Новият текст, който към момента не е влезнал в действие, планува, че с цел да може претендент от партийна листа да измести различен, би трябвало да има толкоз получени преференции, които са нужни на един народен представител, евродепутат или общински консултант. Така сметките демонстрират, че за пренареждане на листата за евродепутати да вземем за пример, един претендент би трябвало да събере повече 100 хиляди гласа, което е съвсем невероятно.
Според досегашните правила прагът за преференциите на избори за Европейски парламент беше 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни избори - 7%.
Законодателната самодейност за връщане на остарялото състояние е на ГЕРБ, а тя бе предизвикана от породилото се публично неодобрение при смяната в изборните правила, които на процедура обезсмислиха преференциалния избор. Предложението за това пристигна от Движение за права и свободи, а в зала получи поддръжката на ГЕРБ и НФСБ. След публичния отпор обаче ръководещите връщат дебата още веднъж в Народното събрание.
От Българска социалистическа партия пък не престават с рецензиите си по тематиката. Според тях Народното събрание изпада в неуместна обстановка да се прави смяна на смяната, която даже още не е влезнала в действие, а от всичко това страда българския парламентаризъм. Според тях по-логично би било ръководещите да изчакат вероятно налагане на несъгласие върху закона от страна на президента Румен Радев, което да го върне за наново разглеждане от депутатите.
В рамките на съвещанието депутатите ще разискват и процедурни правила за избор на нов състав на Централната изборна комисия. Предложението за това още веднъж идва от ГЕРБ и направено по-малко от седмица по-късно от това на Българска социалистическа партия за същото нещо, което не срещна утвърждението на болшинството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР