Дебатът за оставката на главния прокурор ще бъде съсредоточен върху

...
Дебатът за оставката на главния прокурор ще бъде съсредоточен върху
Коментари Харесай

Киселова: Не бива да се оказва натиск върху президента да издаде указ за освобождаването на Гешев

Дебатът за оставката на основния прокурор ще бъде концентриран върху това дали е възможно магистрат да се изрича политически и да дава политически оценки. Това съобщи пред Nova News юристът доцент Наталия Киселова.

“ Може да се допуска, че ще се стигне до неподходящ за господин Гешев излаз ”, съобщи Киселова

По думите й Конституционният съд още не е позволил тълкувателното искане на основния прокурор дали е разрешено членовете на Висшия правосъден съвет, на които е изминал мандата, да вземат решение за оставката му.

Същевременно е импортирано искане за оповестяване, че е в прорез с Конституцията намаляването на броя гласове, нужни, за отстраняването на Гешев.

„ Ако допускането е преди да се развие всъщност дебата във Висш съдебен съвет, господин Гешев ще упорства за прекъсване на производството “, допусна Киселова.

Киселова изрично съобщи, че не би трябвало да се оказва напън върху президентът да издаде декрет за освобождение на основния прокурор.

„ Необходимо е и той да изслуша дебата дали е накърнен престижа на правосъдната власт. Достатъчни ли са изявления в медиите или телевизионни изяви ”, запита Киселова.

Тя прикани да се види цялостната активност, а не това съответно съображение. Другият миг е дали е позволено настояването в целокупност във връзка с оспорения закон. Според болшинството това директно е обвързвано с процедурата.

 

 Снимка: БГНЕС

„ Според мен би трябвало да надделее това, което ще се каже във Висш съдебен съвет. Когато беше импортирано първото искане за оставка на основния прокурор Иван Гешев, аз си разреших да кажа:

„ Толкоз ли можаха да измислят ”. Спорно е дали към тази фаза на производството след допускане на настояването за предварително освобождение на Гешев, в случай че се беше стигнало до гласоподаване, нямаше да се потвърди, че господин Гешев е упорствал този специалист да се приближи до зоната, където работят проверяващите. Може би щеше да тръгне с провал процедурата и евентуално заради тази причина бе оттеглено първото искане за оставката на основния прокурор.

Киселова е на мнение, че препоръчаните от Движение за права и свободи промени за конституционна промяна има възможност да бъдат признати.

„ Не мога да преценява с какво разделянето на колегии във Висш съдебен съвет способства за самостоятелност на съдиите, по този начин и за самостоятелност на прокурорите ”, изясни Киселова.

Етикети: Гешевнатискрадевуказ
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР