Дебатът в Народното събрание за създаване на временна анкетна парламентарна

...
Дебатът в Народното събрание за създаване на временна анкетна парламентарна
Коментари Харесай

Как да има рейтинг такъв Парламент?! Провежда се кампания за оплюване на президента!

Дебатът в Народното събрание за основаване на краткотрайна анкетна парламентарна комисия във връзка процедурата за избор на изтребител в реалност единствено затвърди предварителното разбиране, че претекстовете за такава нямат нищо общо със съществени подозрения за лобизъм и фаворизиране на производител, а имат напълно други аргументи и цели. Предложението бе несъстоятелно и заради това, че занапред следва осъществяване на договаряния с евентуалните снабдители, т.е. няма завършила процедура, проекто-решение и аргументация, по която Парламентът да дебатира. А в направената до момента експертиза, отразена в докладвания пред служебното държавно управление протокол и тествана от новото държавно управление, няма съображение за подозрения, тъй като тя стъпва на стандартите на Съюзното командване по интервенциите и съответни критерии към бойните качества. Освен това, за първи път е употребен програмен продукт, който изключва човешка интервенция при оценка на индикаторите и пресмятане на коефициентите. Междуведомствената група включва освен военни, само че и представители на ДАНС, Министерството на финансите, Министреството на стопанската система и така нататък Затова един експерт като военачалник Константин Попов, разкъсван сред битието си на народен представител и някогашен авиатор, признава, че е «направена сложна и задълбочена оценка преди закупуването на изтребител за страната ни». Парламентът имаше право да образува комисия, в случай че Комисията по защита не е задоволителна, само че явно използа това като инструмент за други цели, без даже да изчака да вземем за пример инспекция на Инспектората на МО и на други органи, в случай че изобщо е належащо и за сезиране на такива на база на съществени доказателства.

Ключовите моменти в „ предопределянето " на избора на нов изтребител са два:

Първият е свеждането на самия избор единствено до три модела /през 2008 година бяха 7 вида от 4-ма производители/, като параметрите в офертите за тях явно се разграничават мощно, било то в цена, време за доставка или съществуване на офсет, заради което не е мъчно да се допусна, кой от трите ще е най-изгодният за България. На което и държавно управление или парламентарна комисия да бъде възложен този протокол на междуведомствената експертна работна група, изходът ще е явен, а всеки опит да се избяга от него, ще изисква сложни пояснения пред обществото и пред военните, които ще извършват бийни задания.

Вторият основен миг е в разгласяването на Протокола на междуведомствената експертна работна група от служебното държавно управление. Не „ класирането ", а разгласяването му е ход „ Шах " против лобито за старите аероплан Ф-16 от Португалия. И незабавната му паническа реакция издайнически го освети обществено. Раздразнението изяснява лековатите причини в рецензията, като този за „ избързване " и взимане на „ решение " от служебното държавно управление, макар че нито едното, нито другото е правилно, а в противен случай, изпълнявани са периоди, сложени от решения на Народното събрание и предходното държавно управление на Борисов и щеше да бъде правилно да се благодари на премиера Герджиков, тъй като в противоположен случай щяха да изгорят плануваните за тази година средства. Не че в този момент няма такава заплаха. Напротив, още първите изявления на премиера, че имало период до 2022 година, когато трябвало до достигнем 2,0% от Брутният вътрешен продукт за военни потребности, породиха подозрението, че е допустимо да се цели заделените за 2017 година средства да бъдат пренасочени за други потребности на страната и за следващ път да бъде отсрочен плана за многоцелеви изтребител. Най-малкото е аморално, тъкмо тези, които стопираха всички планове през 2009 година и редуцираха военния бюджет с 40%, които не " пуснаха " плана и през 2012 година, чийто министър на защитата съзнателно го бавеше и през 2015- 2016 година, да акцентират в този момент, че «нямало съображение служебното държавно управление да бърза».

Предложението за краткотрайна анкетна парламентарна комисия с известните към този момент претекстове носи огромен риск и за самите вносители. Защото доста бързо може да стане ясно, че лобизъм фактически е имало, само че не за " Грипен ", а за старите Ф-16 от Португалия. Самите остри и некомпетентни възражения от лобито за остарял аероплан, пораждат подозрение за някакви предварителни задължения. В медиите има изявления на трима някогашни министри на защитата, които в някои случаи са напълно откровени по повод " целесъобразността " от избора на старите Ф-16, стига тези доказателства да не бъдат услужливо изтрити от мрежата, преди комисията да стартира работа. Нещо повече, един от тях даже споделя концепцията, че при влагането от държавното управление средства за изкупуване от страната на авиоремонтния цех Авионамс, някогашен " Г.Бенковски " в Пловдив се имало поради, че може да бъде употребен в бъдеще за ремонт на старите Ф-16. Да направиш такова изявление преди да е почнала даже процедурата за избор на аероплан, няма по какъв начин да не породиш дълбоки подозрения за присъединяване в авансово решен избор.

Раздразнението от протокола на експертната комисия личи освен в първичната реакция, само че и в последващите политически изявления и оферти за парламентарна комисия по случая. Едновременно изразените отрицателни реакции на премиера Борисов, на Цв.Цветанов /срещу президента/ и на вицепремиера Валери Симеонов /макар и по друга тематика, само че отново против президента и Елена Йончева/, подсказва премислено решение за дълготраен конфронтационен курс, който излиза надалеч отвън рамките на плановете за рационализация на армията. Към всичко това напълно не е инцидентно предлагането тъкмо в този миг за чуване в Народното събрание на висшите военни при повишението им в звание, което си еоткровенна и груба интервенция за политизиране на армията и основаване на подвластна от политиците командна каста в нея.

По отношение на изказванията на премиера Борисов и на ръководителя на Парламентараната група Цв. Цветанов, които „ демократични " и „ свободни " медии не желаят да разясняват:

Първо, безусловно неприемливо е да бъдат противопоставяни обособени прослойки от популацията или професионални гилдии едни против други. / „ Причината да няма по-високи заплати е пазаруването на нови изтребители „ Грипен ". /, тъй като това залага бъдещи недоволства и разтърсвания в обществото.

Второ, увенчаването на несъстоятелните претекстове на Цв.Цветанов с съмнения за лобистка интервенция на президента Радев неизбежно ще има интернационален отрицателен отзив върху имиджа на нашия държавен глава.

Изразът «ние няма да се заиграваме с националната сигурност» подсеща единствено, че точно такова държание е «заиграване с националната сигурност», тъй като с изключение на всичко друго ще докара и до закъснение на плана поради политически противоборства. Премиерът неслучайно използва израза " чакат ни сложни и дълги договаряния ", а изказът на зам.министъра Запрянов към този момент не е " няма ", а " не трябва " да стопира работата по договорите. Не е изключено такова отсрочване да цели освен пренасочване на заделените към този момент средства, само че и вероятно мотивиране на нужда от нови заеми. Същевременно, това би работило още веднъж за концепцията на някогашния министър Ненчев за надзор на въздушното пространство на България от партньорски военновъздушни сили, вместо да изразходваме милиарди за закупуване на самолети.

Да се аргументира основаването на парламентарна комисия с искане изясняване аргументите за " декласиране " на един от участниците е безпредметно, откакто авансово са известни на всички най-малко три неща: първо, че за старите Ф-16 няма разсрочено заплащане, а предплатено на цялата сума както е било и при Румъния; второ, че разногласието " остарял " или " нов " напълно не е аматьорски, тъй като в случай че не съпоставяме годините 15 против 40 години, задоволително е да съпоставим остатъчния летателен ресурс- 3000 против 8000 часа, и трето, че за остарял артикул няма офсет, т.е. вложения в българската стопанска система. Да не приказваме за срокът на доставка, за пригодността на пистите и така нататък

Дискусията в Парламента сподели за следващ път, че влизането в Народно събрание на депутати с минало на офицери от БА не е в името на добиване на изгода от военна експертиза, каквато някои даже нямат в нужната степен, а с цел да се манипулира мнението на останалите. Така да вземем за пример, представител на ГЕРБ, някогашен полковник от БА, като се изключи че отхвърли смисъла на това нов или остарял е самолетът, че излъга за това, че „ Грипен " били спрени от произвеждане, посочи още какъв брой самолети Ф-16 били създадени, само че не помни или изобщо не знае, че доста страни извеждат от въоръжение старите модели и до 7-8 години с такива ще разполага единствено прилежаща Румъния. В момента Гърция предлага 35 остарели Ф-16, само че никой не желае да ги купи! При такива знания, по какъв начин да обясниш на един народен представител, че и казаното от него за качества от „ подводни до космоса " е цялостно неразбирателство. Той явно не знае, че противокорабна ракета RB5-15 има единствено „ Грипен ", а Ф-16 нито има, нито се възнамерява да бъде въоръжен с такава. А още по-лошо е, че в залата явно няма кой да му отговори. И цялата им полемика изобщо не е за националната сигурност, а за подготовка на акция за оплюване на президента. Как да има рейтинг подобен Парламент?!

Резултатът от разпореденото преразглеждане на периодите за разплащане с цел да се „ освободят " пари за пускане и на плана за бойни бронирани машини за Сухопътните войски е, че „ най-потърпевш " се оказа планът за самолетите. Раплащанията се удължават до 2025 година, т.е. за 9 години, само че изцяло бе неизречен въпроса, какво вършим с втората поръчка от 8 самолета, която бе планувана за след 2022 година и приемането им през 2026 година. Можем единствено да допускаме, че това ще измести втората доставка с няколко години., т.е за след 2030 година, тъй като не бихме могли да плащаме по едно и също време и по двете поръчки. А всяко изменение в осъществяването на „ Цели за качества " би трябвало да се съгласува с НАТО.

Фокусирането на рецензиите, оправдани или не, единствено върху плана за самолетите, даде някои преимущества на лобитата по другите два плана. Пълна поверителност царува по строителството на нови кораби от българска компания, като съвсем се резервират времевите параметри. Удължаването на разплащанията е единствено с 2 години, през които ще се преведат минималните суми от 90 и 30 млн $. Очаквано броят на бронирани машини за пехотата беше скъсен от 238 на 198, от които единствено 100 са бойни, само че изненадващо и без пояснения цената остана същата - 1,2 милиарда лв.! Под сянката на тематиката „ самолети " отвън внимание остана методът за избор на бронираните машини за Сухопътни войски, а там има желания най-малко за два модела машини и сигнали за съответни лобистки интензивности в едната и в другата посока. Впрочем, днешните лобита у нас за презокеанска техника ще би трябвало да свият платна, тъй като присъединението ни към Фонда за европейска отбранителна промишленост ще допуска ориентирането ни към платформи създадени в Европа. На този декор възможното закупуване по едно и също време и на аероплан и на бронирана машина от Съединени американски щати също е политически въпрос.

Всичко изложено до тук не е „ позиция ", а поредност от неоспорими обстоятелства.

За страдание, демонстрираните до момента подходи и политическа просвета разколебават упованията ни за фактически държавническо отношение към националната сигурност. Дано политиците ни опровергаят.

Източник: Симеон Николов, pogled.info

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР