Дебатът по вота на недоверие, поискан от БСП заради корупция

...
Дебатът по вота на недоверие, поискан от БСП заради корупция
Коментари Харесай

Дебатът по вота на недоверие – спор кой е по-корумпиран


Дебатът по вота на съмнение, пожелан от Българска социалистическа партия поради корупция при ръководството на кабинета „ Борисов ” 3, стартира с упреците, че министър председателят Бойко Борисов отсъства от пленарна зала, мина през обстоятелства за корупционни практики в противниковия лагер и се трансформира в процедурна конкуренция за доказване кой е по-корумпирания измежду политическите сили в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Оглушителното неявяване на министър-председателя е признание за виновност за корупция. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при започване на дебата. Тя изясни, че „ вършим този избор на съмнение за вас. Всеки от вас е свободен човек да поддържа Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Оперативна програма, Воля, Движение за права и свободи. Това е свободен избор, само че всеки от вас е срещал в живота си корупцията “, уверена е Нинова. Рано или късно, колкото и да е мъчно, България ще стане естествена страна, увери тя и съобщи: „ Обещавам ви го “. „ Този избор не е единствено за Българска социалистическа партия и на Българска социалистическа партия. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в оня лист за детските градини с преимущество. То е за служащите, които не са си получили заплатите, само че работодателите ще се измъкнат от отговорност, тъй като са си платили, на който би трябвало или са близки до властта. Той е на притежателите на дребни и фамилни компании, които няма да получат социална поръчка “, уточни Нинова.

Правосъдният министър Цецка Цачева опонира, че да се твърди, че държавното управление на ГЕРБ и Оперативна програма не желае да противодейства на корупцията, е погрешно и надълбоко спекулативно изказване. Не ми се желае дебатът по тази тематика да премине като доклад на решения на партийни конгреси, стартира Цачева. ”Правителството работи в осъществяване на стратегиите на стратегиите за противопоставяне на корупцията по най-високите етажи на властта. Никой не отхвърля, че има корупция, само че този проблем не е единствено у нас “, съобщи министърът на правораздаването.

От името на Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов разгласи, че придвижването ще поддържа вота на съмнение „ Корупцията е единствено една от последствията на вида неуместно ръководство. Причините е този гибелен и рисков модел, който не предлага ясна визия и тактика за ръководство. Така самият модел подготвя към корупция “, уверен е депутатът от Движение за права и свободи.

Йордан Цонев добави, че дебатът се трансформирал в отричане на задачите, които са били сложени. Да запазим почитание към тези, които ни гледат и слушат, прикани той.

Основният проблем на днешното болшинство е неналичието на ясна визия за ръководство и предпочитание за промени. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебатите Карадайъ това ръководство няма тактика по какъв начин да се реализира задачата.

„ Корупцията не е единствено по висшите етажи на властта. Да, има, само че корупцията стартира от най-обикновения малък служител ”, съобщи от парламентарната естрада вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Той акцентира, че тематиката за корупцията е значима за обществото на дебатът по нея би трябвало да бъде изчерпателен и градивен. „ Да, корупция има. За страдание има сериозна корупция от 27-28 години, само че по всички тези въпроси, с сходни диспути, от които някой може да си вдигне рейтинга, изгода – йок “, има вяра Красимир Каракачанов.

По време на дебата в пленарна зала още веднъж се разигра следващият рунд Йончева – Добрев. Депутатите от Българска социалистическа партия и ГЕРБ Елена Йончева и Делян Добрев за следващ път си насочиха нападки и взаимни обвинявания. Българинът има точка на толерантност и считам, че ние към този момент я стигнахме. Превръщането на България в корумпирано притежание на ГЕРБ и господин Борисов и в територия без хоризонт за нас, българите, няма да мине, съобщи Елена Йончева. Според нея корупцията към този момент е битов стандарт. Според нея ГЕРБ са съумели да основат легална корупционна скица – санирането. „ Големите публични поръчки се печелят с избрани компании, свързани с властта “, разясни Йончева и даде образец с Хасково и уточни, че поръчките се печелят от роднинско-приятелския кръг на регионалния водач на ГЕРБ там. Община Хасково е образец за това по какъв начин се правят схемите на корупцията, уверена е Йончева.

Месеци наред хвърляте кьорфишеци към мен, отбрани се и Делян Добрев. Той запита Йончева дали има компания, която е съучастник 50% на 50% с офшорна компания от Вирджинските острови. „ Общо капиталът на компанията е 10 000 лв., обаче какво се случва? От тези 10 000 лв., компанията на госпожа Йончева се задължава против вписаните 50 дяла да внесе 5 000 лв.. От друга страна офшорката се задължава, против същите 50 дяла, да внесе 315 000 лв.. Това са съответни данни. Откъде са тези 315 000 лв. и защо са дадени в тази ваша обща компания. След учредяването и вписването на въпросната компания, тя се е задължила да направи спомагателна парична вноска в размер на 250 000 евро. Ако се чудите в кои сметки са влезнали тези пари, ще ви покажа уверение – КТБ, където „ Авторска телевизия ” на Елена Йончева е направила превод в размер на 5 000 лв., а въпреки това – валутен превод в размер на 161 000 евро ”, акцентира Делян Добрев.

Елена Йончева прикани от трибуната, в случай че някой има информация за съответни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите способени органи. Тя увери, че в никакъв случай не е употребила държавни или общински средства, нито съм взела участие в държавен или общински бизнес.

Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се трансформира в една политическа Анита Мейзер. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите. Според Симеонов Българска социалистическа партия са си измислили причините за настояването на избор 10 дни преди този момент. Той прикани за примирение по време на европредседателството и съобщи, че по-късно ще имат време да си разчистват сметките.

„ Вотът е презрян. Вотът на съмнение е нещо детско, тъй като приказва общо за корупцията. Това, което сега става е позорно и за политиката, и за Народното събрание “, уточни Симеонов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се върна към тезата си и излезе на трибуната, с цел да съобщи: „ Няма го министър председателят – страхливият ”. По отношение на Валери Симеонов, Нинова съобщи, че това са в действителност груби обиди и неприемлив език.

„ Има една хубава мисъл - не би трябвало да се обиждаш, когато приказваме интелигентен човек, а когато говори-глупав, за какво въобще да се обиждаш? “, запита Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи, че когато някой уточни корупцията върху него се хвърля цялата система на операции, неистини, обиди, груби думи и цинизъм.

„ Отговорът е единствено един-прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане против Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов. Но, прокуратурата има две производства за оградата, за която виновност носи Валери Симеонов. Срещу Елена - нищо, против него - две “, акцентира Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че „ когато Българска социалистическа партия управляваше, кредитните рейтинги бяха доста ниски, а когато страната се ръководи от ГЕРБ, в този момент и от Оперативна програма, към този момент има позитивна вероятност ”.

Смятахме, че дебатът ще бъде логичен с задоволително причини и обстоятелства, уточни Цветанов. Според него упрекът на Българска социалистическа партия за това, че министър председателят отсъства от зала, е неплатежоспособен, тъй като в претекстовете написа, че вотът е към целия състав на Министерски съвет.

„ Премиерът си има задължения, с цел да може да де концентрира върху целта на страната - председателството. Той всеки ден организира срещи, свързани с председателството “, вторият в ГЕРБ.

В този спор Народното събрание става средище на обидни квалификации, което не е най-хубавото, което чакаха жителите, сподели въпреки това Цветанов.

Вотът ще бъде гласуван на 25 януари в четвъртък. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР