Дебатът каква е ползата от втората пенсия за България става

...
Дебатът каква е ползата от втората пенсия за България става
Коментари Харесай

Хубаво ли е да имаш втора пенсия - да, но зависи

Дебатът каква е изгодата от втората пенсия за България става все по-горещ, откакто общественият министър Бисер Петков направи някои самопризнания по тематиката в Народното събрание - припомнете си в този материал!
Предвижданията, че 20 години ще са задоволителни за една добра втора пенсия, най-вероятно няма да излязат правилни. Това съобщи някогашният обществен министър Лидия Шулева (бел. ред. – от времето на Симеон Сакскобургготски), която добави, че по-скоро " правилният " интервал е 40 години – за струпване на пенсия.
Една от аргументите е така наречен коефициент на редукция, счита тя. Тя видя казуса като сериозен, тъй като 33% от пенсията идва по бюджета – за родените до 1959 година в това число. Тогава може да се окаже, че при приемане на втора пенсия понижението по коефициента може да е по-голямо, в сравнение с са тези 33%. Специално това удря по родените след 1960 година. „ Решението е да се промени този коефициент на редукция ”, безапелационна беше Шулева, която изиска приходната организация да си прави работата и да събере невнесени неточно вноски, тъй като различен не може да повлияе. " Трябва да се види събираемостта към частните фондове ", уточни някогашният обществен министър.
Имаме партиди, по които има вноски от по 3-4 лв. – това няма по какъв начин да работи, сподели и икономистът Лъчезар Богданов пред Българска национална телевизия. Богданов видя като проблеми както обстановката на външните пазари, по този начин и това, че при държавната пенсия страната додава – т.е. работещите съумяват да обезпечат още за пенсионерите, а освен това, което са изработили по пресмятане.
" Без отстъпки и без чадъри " – по този начин Богданов поддържа Шулева за събираемостта на осигурителните вноски. По отношение на държавния бюджет, икономистът съобщи, че е значимо какъв е резултатът от харченето на парите, а не какъв брой се харчат.
Същевременно, пред Нова телевизия различен икономист – Владимир Каролев, разгласи, че потърпевшите от втора пенсия ще са тези, които не са се осигурявали на действителните вест. Припомняме, че Каролев беше консултант на някогашния стопански министър Божидар Лукарски. Каролев категорично акцентира, че никой различен не би потърпевш и не би имал по-малка пенсия, в случай че взема втора пенсия – т.е. от повсеместен пенсионен фонд. Той изключи опцията, че ръководството на пенсионните фондове е неприятно.
" Дали е по-сигурно 1 лев във вашия джоб или 1 лев в моя джоб и да разчитате, че аз ще ви го дам " – по този начин Каролев отбрани пенсионните фондове отвън Национален осигурителен институт. Той прикани всички хора да желаят да бъдат обезпечавани на действителни пари и да се усилва процентът на вноски за пенсия. Солидарната система би трябвало да я има, само че тя би трябвало да е поддържаща, безапелационен беше Каролев.
" Размерът на пенсията във втория дирек зависи какви вноски са правени, от нас или работодателя, какъв брой години са правени тези вноски и по какъв начин се ръководени тези пари. Със сигурност ще има сюрпризирани. Всеки би трябвало да знае кой е пенсионния му фонд и влизат ли там вноски. " Това сподели в изявление за bTV някогашният обществен министър Иван Нейков.
" В другите пенсионни фондове са събрани 15 милиарда лв.. Близо 3 милиарда лв. от тази сума са от ръководството ѝ. Между първия и втория дирек не би трябвало да има опълчване, каквото се пробваха да насадят у хората. Говореше се, че в първия дирек са сигурни, а във втория не се знае какво ще направи секретарката. Говореше се също по този начин, че парите на хората ще бъдат изядени от таксите, а това не е тъкмо по този начин. Не може да се прави съпоставяне сред пенсия от първия дирек, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория дирек, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия дирек. Идеята ми е, че първият и вторият дирек би трябвало да работят дружно и да не се опълчват един на различен. Всичко това е за положителното на хората и техните пари ", изясни Нейков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР