Дебат на първо четене по промените в Конституцията, от които

...
Дебат на първо четене по промените в Конституцията, от които
Коментари Харесай

Тръгва ли Конституционната реформа и какво ще остане от нея?

Дебат на първо четене по измененията в Конституцията, от които потегли преди няколко месеца образуването и сплотяването на парламентарното болшинство в настоящото Народно заседание върви в пленарна зала през днешния ден.

Предложенията за промяна бяха импортирани на 28 юли в деловодството на Народното събрание с подписите на166 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. В първичния си тип общия проект предвиждаше радикална промяна на структурата на правосъдната власт с делене на Висш съдебен съвет на две, доста разширение на полето за деяние на Конституционния съд, лишаване на контрола върху служебното държавно управление от президентската институция и превръщането на 24 май в новия български народен празник.

Предвижда се още основният прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да имат право на два мандата от по 5 години. Предлага се и служебният министър председател да бъде назначаван от президента, само че кандидатурите за избор да са лимитирани до председателя на Народно събрание, на Конституционен съд или на шефа на Българска народна банка. От внасянето на предложенията до отварянето на дебата през днешния ден на първо четене обаче единомислещото единодушие по тях в редиците на парламентарното болшинство се пропука. От ГЕРБ дадоха заден за промяната на националния празник. Разделянето на Висш съдебен съвет на две също се обрисува да срещне сериозна опозиция. От почналите разисквания през днешния ден стана ясно, че прекрояване се обрисува и за други залегнали оферти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР