ДДС-то за бебешките храни и санитарните материали да падне от

...
ДДС-то за бебешките храни и санитарните материали да падне от
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за бебешките храни и санитарните материали

ДДС-то за бебешките храни и санитарните материали да падне от 20 на 9%, реши на второ четене бюджетната комисия в Народното събрание. Депутатите одобриха предлагането на Движение за права и свободи, което е в добавка към понижената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите. 9-процентната ставка ще е в действие и за книгите. 

На съвещанието участва ръководителят на комисията Менда Стоянова, която кардинално е срещу диференцирането на ставката. Въпреки това тя даде поддръжката си за по-ниско Данък добавена стойност само за детските артикули. По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в заведенията за хранене и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с данък от 20%. 

" Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и така нататък, ще си употребява понижената ставка. Единствено за алкохолните питиета, които са и акцизни артикули, ще е 20% ", аргументира се Менда Стоянова.   

По предложение на ГЕРБ ще има обособени избрания за това какво е кетъринг, храна, детски храни и санитарни материали. 

Първоначалното предложение за повишение на осигурителния предел за ресторантьорите от 680 на 800 лева бе разграничено на две. За фрагменти, за които не се изисква специфична подготовка прагът остава 681 лева, за висококвалифицираните да се увеличи на 800 лева

Депутатите от комисията поддържаха и предлагането на Валери Симеонов за ваучери от 210 лева, които да получат лекари и санитарни инспектори, били на първа линия в битката с ковид.

За да влязат в действие текстовете, те би трябвало да бъдат утвърдени и от депутатите в пленарна зала. 

Междувременно на уеб страницата на Народното събрание се появи законопроект, импортиран от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, в който се предлага държавната такса върху хазартните игри, в това число обичайната лотария, тото, лото и кено, да е 15 на 100 върху цената на направени залози за всяка игра. Следващата седмица управлението на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР