ДДС-кутията на Пандора зейна застрашително Пълен хаос - така икономисти

...
ДДС-кутията на Пандора зейна застрашително Пълен хаос - така икономисти
Коментари Харесай

Бизнесът чака пари, а получава пиар пушилка


ДДС-кутията на Пандора зейна застрашително

Пълен безпорядък - по този начин икономисти и финансисти описаха показаните в понеделник социално-икономически ограничения на ръководещата коалиция.

Новите ограничения за бизнеса - оценени на 431 млн. лв., са закъснели, обрасли с администрация, половинчати, лобистки, наложени от по-напористи класи и сектори, които елементарно респектират премиера със закани за митинги. Част от показаните за нова годишна продукция оферти в действителност са остарели. В опита си да си откупи време и оцеляване, кабинетът " Борисов " към този момент рути даже стабилната данъчна система. Сбъдва се мрачната прогноза за Данък добавена стойност - един път открехната, кутията на Пандора към този момент зее застрашително. След като от 1 юли бе свалена от 20 на 9% ставката за ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени, в този момент от 1 август ръководещата коалиция в опит да гаси пожара на антиправителствените митинги се кани да смъкна налога за още куп други артикули и услуги.

Ресторантьорите получават следващия подарък

- с 9% ще се полза виното и бирата. Туроператорите също ще може да се възползват от по-ниската ставка в туризма, а дружно с тях и протестиралите преди месец транспортни компании, които извършват така наречен " инцидентен транспорт ", каквито са екскурзиите. Тихомълком водачът на НФСБ Валери Симеонов вмъкна в измененията в Закона за Данък добавена стойност и фитнес залите, откакто не съумя с първата порция данъчни понижения да прокара 9% Данък добавена стойност и за тях.

Липсват претекстове и планове по какъв начин новите данъчни понижения ще се отразят на хазната. Затова пък министър председателят Бойко Борисов побърза да успокои, че все още осъществяването на бюджета върви доста добре. Даже приходите от Данък добавена стойност били с 28 млн. лева повече спрямо юли предходната година. Ако това е правилно, нашите управници или би трябвало да получат Нобелова премия за финансови триумфи в изискванията на коронакриза, или да си посипят главите с пепел, че толкоз години не са били в положение да преборят сивия бранш в ресторантьорството.

Изненадващо или не, лъвският къс - 355 млн. лева, отива през Агенция " Пътна инфраструктура " за автомагистрали и други пътища. Тази сфера от ден на ден

се трансформира бездънна черна дупка, в която потъват милиарди левове

обществени средства. В естествена страна изхарченото евентуално щеше да стигне за двойно повече пътища. У нас разноските за една права скачат двойно и тройно - тъй като другарските компании на властта строят некачествено, надписват сметките и калкулират и " такса признателност " за поверената поръчка, а след това данъкоплатците смаяно гледат следващия епизод от поредицата " ремонт на ремонта " и " ремонт на преди малко издигнат път ".

Допълнителните пари ще се употребяват за създаване на сектори от автомагистралите " Струма ", " Европа ", " Хемус ", Южната дъга, Ботевград-Мездра, изясни Бойко Борисов при представянето на ограниченията. Към момента няма никаква информация за какво се постанова този следващ ексклузивен трансфер към бюджета на Министерство на регионалното развитие, в случай, че АПИ и държавното сдружение " Автомагистрали " получиха към този момент над 2 милиарда лв. за " Хемус ". Другите две автомагистрали се строят с европейски средства. Каквито и да са проектите, ясно е, че и

новата порция ще зареди едрия строителен бизнес,

които постоянно се е разбирал прелестно с премиера.

Част от новите " блага " от ръководещите за туризма в действителност са остарели обещания от предходния пакет антикризисни ограничения, които до момента по този начин и не сработиха. Такива са и 55-те милиона лв. дотации за чартърни полети, на които се разчита да понапълнят с задгранични туристи полупразните хотели и заведения най-много по морето. Такива са и 8-те милиона лв. за ваучери за медици и служители на реда да почиват в базите на Национален осигурителен институт и министерствата. Мерките са безнадеждно закъснели - август пристигна, а с него си отива и лятото.

Оценката на компаниите, работещи в туризма и ресторантьорството, за поддръжката, е прекомерно показателна и тъжна - всички са недоволни, даже притежателите на заведения, които получиха каквото желаеха, а туроператорите дори излязоха на митинги в деня след оповестяването на новия пакет " избавителни " ограничения.

Странно звучи и различен " антизризисен " транш, с която държавното управление оня ден се похвали - 9-те милиона лв., с които Министерството на стопанската система ще поддържа планове на огромни вложители. Става дума за познатото вдишване на разноски за улици, канализация, осигуровки и други форми на подкрепяне на компании, които строят фабрики, развиват " интелигентен " бизнес, обезпечават доста работни места. Първо, сумата е смешно дребна. Второ, би трябвало парите още предходната година да са планувани в бюджета на министерството.

Новият министър на стопанската система Лъчезар Борисов получи инструкции от премиера да приказва персонално с всички 27 000 микро и дребни компании, които

от два месеца чакат да схванат дали са утвърдени за безплатна помощ

от 3000 до 10 000 лева Ведомството му ще бъде подсилено с 10 до 20 нови чиновници, с цел да се форсира работата по разглеждане на заявките за грантове. Тепърва следва да се открие процедура за разпределение на близо 200 млн. лева за безплатна помощ - само че за междинни предприятия. Ако бюрокрацията работи с досегашните темпове, множеството претенденти няма да видят нито лев в идните месеци. Впрочем самият новоизбран министър Л. Борисов призна, че безвъзмездните пари евентуално ще бъдат изчерпани в края на годината. Не е ясно какъв брой от чакащите компании ще дочакат Коледа и какъв брой ще банкрутират.

А въпросните грантове за дребни и по-големи предприятия също са детайли от пролетния антикризисен пакет. И в действителност към този момент трябаше да вливат финансови сили на бизнеса. Икономическото министерство си имат едно дежурно опрощение за забавянето - чакали утвърждения за схемите от Европейска комисия. Но какво пречеше служителите да бъдат спешени да си свършат работата и да имат цялостна подготвеност за деяние, та когато Брюксел каже " да ", парите незабавно да потеглят към компаниите.

Още по-трагично наподобява другият " инструмент " на властта за подкрепяне на бизнеса - така наречен Фонд на фондовете. Странната държавна конструкция с помпозно име работи с темпото на индиферентен " охлюв " и занапред ще подписва контракти с финансови институции, които ще отпуска заеми на нуждаещи се компании (или най-малко на тези, които оцелеят).

Около всички досегашни антикризисни ходове на кабинета " Борисов " и на крепящото го болшинство в Народното събрание се подвига мощна пушилка - министър председателят, министри и депутати като латерни повтарят какъв брой са загрижени за българските бизнесмени, какви големи средства насочват и по какъв начин героичен удължат ситуацията в ковид-кризата. Предъвкват с месеци едни и същи суми, едни и същи ограничения, които съдбовно циклят. И се вършат, че не виждат угрижените, гневните и обезверените лица на бизнеса, койтко се чуди къде са прехвалените милиарди, с които държавното управление сякаш ги избавя.

Автор Мила Кисьова, Сега
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР