DCIM100MEDIAJA България и NN България наградиха трите най-добри концепции за

...
DCIM100MEDIAJA България и NN България наградиха трите най-добри концепции за
Коментари Харесай

Електрическо колело със соларни панели един от победителите в състезанието за ученици „Социални иновации“ 2019

DCIM100MEDIAJA България и NN България наградиха трите най-хубави концепции за обществен бизнесJA България и NN България наградиха спечелилите в деветото издание на националното съревнование „ Социални нововъведения ” (Social Innovation Relay). На специфична гала, която се организира в Агенция „ София “ на NN България в София, екипите получиха награди и поздравления от NN България и JA България. Националното жури, което излъчи финалистите е формирано от  мениджмънта на NN България и JA България.
На първо място журито класира екип So-bikers, Любослав Аначков и Йордан Андреев от СПГЕ „ Джон Атанасов “, София, с учител Емилия Пенева . По време на създаването на своята концепция учениците бяха подкрепени от своя бизнес наставник Марина Стефанова от екипа на NN .
„ Вълнуваме се от опциите, които дава кръговата стопанска система и по тази причина се фокусирахме върху иновация от напълно рециклирани материали “ – споделиха спечелилите. Йордан и Любослав оферират оптимизация на нормално колело, като прибавят електрозадвижване, акумулаторна батерия и слънчеви панели за зареждане на батерията. Скоростта, която колелото може да развие, е 45 км/ч., а оптималният пробег със заредена батерия е 25 километра. Производствените разноски за прототипа са към 200 евро, за съпоставяне подобен артикул в магазините е над 1500 евро. Според  изчисленията на младежите месечната оптимизация на бюджета на ползвателя на тяхното колело би била 100 евро, спестени от гориво, налог, такси за паркиране и обслужване на автомобил.
На второ място в националния край е екип DDN, Дара Попова, Димитър Янев и Надежда Попова от Неврокопска професионална гимназия „ Димитър Талев “,  Гоце Делчев, с преподавател Златка Пейчева и бизнес наставник от NN България  Катя Димитрова .
„ Поради огромния брой жертви на сърдечно-съдови болести и диабет, ние взехме решение да разработим устройство, което да предотвратява здравословни произшествия “ – споделя екипът . Учениците са създали смарт часовник – CARDIVASC, който разполага с функционалности за отчитане на пулса, премерване на кръвното налягане и кръвната захар, като при проблем с виталните индикатори ще се уведомяват персоналния доктор и спешна помощ, а посредством GPS ще се локализира мястото на пациента.

На трето място беше класиран дамския екип I&S , с преподавател Ели Цветанова и бизнес наставник от NN България Валентина Битракова . Сияна Кирилова и Исабел Игнатова от  ПГ „ Асен Златаров “, Видин участваха в „ Социални нововъведения “ 2019 с  проекта „ КалеМ′ера “, целящ интеграция на бежанци и имигранти, приобщаването им към локалната общественост и основаване на условия за пълноценната им трудова реализация в България. „ Залагаме на концепцията за положително професионално образование и обучение, обезпечаване на претовареност и приемане на приходи от бежанците и мигрантите “, споделиха ученичките.
Националните финалисти от трите тима бяха наградени от основния изпълнителен шеф на NN България, господин Николай Стойков, и от изпълнителния шеф на Джуниър Ачийвмънт България, госпожа Милена Стойчева.
Двамата поздравиха спечелилите за новаторските хрумвания и триумфа на тимовете им.  „ За пета поредна година си партнираме с Джуниър Ачийвмънт за провеждането на интернационалното съревнование „ Социални нововъведения “ в България. С присъединяване си в самодейността NN България досега е подкрепила повече от 4 000 деца и младежи да се включат в надпреварата. Удовлетворени сме, че и тази година 24 доброволци от NN споделиха опит и ентусиазъм, подкрепяйки тимовете, които се класираха във втория стадий на надпреварата, да развият своите обществени бизнес хрумвания ”, показа Николай Стойков, основен изпълнителен шеф на NN България.

Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България добави: „ Щастлива съм, че в годината, когато Джуниър Ачийвмънт отбелязва 100 години от основаването на организацията, в националния край на „ Социални нововъведения “ бяха класирани в действителност мощни и въодушевени екипи от девойки и момчета. Докато нововъведенията разсънват творчеството на хората, обществените нововъведения са тези, които дърпат обществата напред. “

Тази година в „ Социални нововъведения “ се включиха  844 възпитаници от цялата страна, разпределени в 83 тима. Едва 18 тима се класираха за втория кръг, в който получиха опция да работят с наставник. Бизнес менторите от NN, които се включиха тази година в надпреварата са Аделина Анастасова, Марина Стефанова, Теодора Борисова, Анна Таскова, Дени Добрев, Анелия Бугерова, Мая Христова, Мария Миланова, Иглика Семерджиева, Катя Димитрова, Анна Драгнева, Валентина Битракова, Виолета Микова, Цветелина Горнишка, Тодор Тодоров, Недялка Димитрова, Даниела Митрева и Иванка Тренкова. Всички те поддържаха учениците от  София, Гоце Делчев, Русе, Пловдив, Видин, Хасково, Руен и с. Черни Осъм, които доближиха националния край.

Международният край на надпреварата ще се организира на 27 юни и екипът класиран преди всичко в България ще показа страната ни.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР