ДБГ: Президентът да гарантира провеждането на операция Чисти ръце“ по

...
ДБГ: Президентът да гарантира провеждането на операция Чисти ръце“ по
Коментари Харесай

ДБГ: Президентът да гарантира провеждането на операция „Чисти ръце“ по високите етажи на властта

ДБГ: Президентът да подсигурява провеждането на интервенция „ Чисти ръце “ по високите етажи на властта Президентът и КСНС могат да бъдат поръчител за започването и провеждането на интервенция „ Чисти ръце “ по отношение на всички корумпирани лица във властта. Необходима е цялостна и справедлива инспекция на имуществото на всички членове на политическите кабинети в Министерски съвет, шефовете на комисии, организациите и държавните сдружения и народните представители. Това предлага Движение България на жителите в отворено писмо до Президента на Република България Румен Радев във връзка свиканото от него съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник.

От партията напомнят последните журналистически следствия за корупция по висшите етажи на властта и задават въпроса „ Кой ще понесе отговорност, в случай че посоченият за противозаконен небостъргач „ Златен век “ се срути и аргументи жертви, както и кой ще проверява корумпираните в случай, че нито шефът на антикорупционната комисия, нито заместникът му, могат да обяснят произхода на своето имущество? “

Движението смята, че институциите са снижени до пощенски кутии, на които работата им я правят медиите. През това време министър-председателят еднолично споделя кой остава, кой излиза в отпуск, кой си потегля и кой ще строи. Всичко това по нищо не разграничава България от корумпираните режими от третия свят. Според ДБГ на съвещанието Президентът би трябвало да сложи въпроса за назначението на ръководителя на Антикорупционната комисията на правилото надзор на власт върху власт, т.е. минимум от 2 управляващи, а не както сега – еднолично от ръководещото болшинство. Трябва, също по този начин, комисарите и чиновниците да минат през действителна инспекция за честност и да се отстранен формалните условия по отношение на сигналите за корупция. За да се затворят малките врати, през които се налива взаимозависимост в органа за битка с корупцията, законът би трябвало да бъде модифициран, считат от партията.

Заради недоверието към способността на българските институции да се оправят с казуса сами, от ДБГ напомня и предлагането си да се предложения екип от прокурори и следователи от Германия, Испания и Холандия, които да създадат самостоятелна имуществена инспекция на обвързаните с властта лица. За да не стане и КСНС пощенска кутия или терен за пропагандни партийни ходове, от ДБГ считат, че на Съвета би трябвало да участват и представители на гражданското общество, каквито са Антикорупционният фонд, медиите, проверяващи корупционни практики, и организации, които пазят правата на жителите. В навечерието на Евроизборите обществото би трябвало да види в лицето на Президента обединител на цялата нация в тежката борба против корупцията, която е обхванала и трите управляващи, прибавят от ДБГ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР