Дайте право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си.

...
Дайте право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си.
Коментари Харесай

Мая Манолова: Дайте право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си

Дайте право на жителите да избират формулата за пенсионирането си. Това споделя омбудсманът Мая Манолова в позиция във връзка измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, оповестиха от пресофиса на омбудсмана.

"Като народен омбудсман декларирам безапелационната си позиция против новата формула за пресмятане на пенсиите, която по данни от Националния застрахователен институт ще ощети над 31% от жителите, които се пенсионират след 1 януари 2019 година
За този проблем сигнализирах още през октомври 2018 година в мнението си по плана за Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване (тук), адресирано до ръководителя на Народното събрание и ръководителите на парламентарните комисии по труда, обществената и демографска политика и по бюджет и финанси ", споделя Манолова.

"В позицията си предизвестих, че при пресмятане на размера на пенсиите, с плана се планува да се вземат поради единствено приходи след 1 януари 2000 година, вместо от 1997 година, т.е. от момента, когато действително работи електронният указател на Национален осигурителен институт. По този метод жителите с изключение на с невъзможността за избор на най-благоприятни години след 1997 година, са лишени и от в допълнение още три години застрахователен приход ", показва тя.

"В същото мнение настоях всички значими решения и нормативни промени, изключително тези, свързани с реформирането на подобен внимателен бранш като държавното публично обезпечаване, да бъдат осъществявани по нормативно открития ред, след публично разискване, както и при съществуване на предварителна оценка на въздействието ", прибавя Манолова.

От началото на годината в институцията на омбудсмана са постъпили тъжби от наранени жители по същия проблем, за което навреме съм сезирала министъра на труда и обществената политика. За страдание предизвестията ми не бяха взети поради и резултатът е налице – мощно публично напрежение, паника и обострено възприятие за погазена правдивост и плячкосване на осигурителния приход на жителите. На този декор предварителните данни на Национален осигурителен институт за "неутрален резултат " от новата формула, въведена "на мрачно ", са безпочвени, най-малкото тъй като тя ще засегне над 31 % от бъдещите пенсионери ", отбелязва омбудсманът.

"По информация на Национален осигурителен институт през 2019 година над 67 000 души ще придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, като от тях ощетени с по-ниски пенсии ще бъдат над 31%, или близо 21 000 души. Като решение на зародилия проблем считам, че би трябвало да се даде опция за жителите да имат право на избор по коя формула да бъде избран размерът на пенсиите им. В случай, че не бъдат подхванати законодателни промени за разрешаването на казуса, в качеството си на омбудсман ще сезирам Конституционния съд за определяне на несъгласието на нормата с Конституцията на Република България ", показва Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР