Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския

...
Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския
Коментари Харесай

Как в Германия отучват хората да хвърлят дъвки където им падне?

Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския превоз - гледката несъмнено не е приятна, а и отстраняването им коства пари и доста труд. Затова няколко града в Германия стартираха забавен опит, написа.

Дъвките са измежду най-често срещаните типове отпадък в Германия. Но не всеки ги изхвърля където би трябвало. В немските градове на всички места можете да се натъкнете на дъвки - по улици и тротоари, по автобусни спирки и детски площадки. Ще откриете дъвки и под седалките в градския превоз или по стълбовете за улично осветяване.

За да притегли публичното внимание към този проблем, управата на град Бон реши да започва план, който има за цел да отучи хората да хвърлят дъвките си където им падне. Преди няколко дни на една от централните улици в града бе поставено особено табло за дъвки, наречено Gum-Wall.

Експеримент с възпитателна цел

Таблото се вижда отдалеко. Изпъстрено е с цветни емотикони, а по средата написа: " Моля, залепете дъвката си върху една от рисунките ". Тоест отивате до таблото, избирате си най-веселия емотикон, лепвате дъвката върху него и си тръгвате с възприятие за изпълнен дълг.
 дъвка ThinkStock/Getty Images-->
Общо към 50 дъвки могат да се поберат върху дъската, която съставлява един тип сборен пункт за употребявани дъвки. Служители по чистотата наблюдават по кое време дъската ще се запълни, с цел да я почистят и освободят място за нови дъвки. Всичко се изхвърля в кошче под самото табло, където, несъмнено, непосредствено можете да изхвърлите дъвката си, в случай че нямате предпочитание да я лепите върху дъската с емотиконите. С други думи: планът има възпитателна цел. А изхвърлените дъвки се събират за нова обработка - от тях ще бъдат изработвани джобни пепелници.

До думите на Валтер Шнайдер от компанията за непорочност " Bonnorange ", залепналите по улици и тротоари дъвки са същински камшик, защото отстраняването им е доста трудоемко и скъпо начинание, което изисква потреблението на особено съоръжение с вакуумна технология. Според Шнайдер, това е единствено началото на опита. В близко бъдеще в централната част на Бон ще бъдат конфигурирани още 20 такива табла за дъвки - главно край автобусни спирки, магазини и учебни заведения.

Бон не е първият немски град, който започва този опит. Подобни планове към този момент има в Берлин, Франкфурт на Майн, Лимбург, Щутгарт, Гелзенкирхен, Дуисбург и Кайзерслаутерн. Пет такива „ магнити за дъвки “ бяха конфигурирани тези дни и на футболния стадион в Майнц. Според уредниците, дъските с емотикони били употребявани доста интензивно.

До 250 евро санкция

Кампания против замърсяването с дъвки бе проведена и в градчето Кесхофен в провинция Райнланд-Пфалц. По апел на градските управляващи локалните поданици се включиха интензивно в подмяната на плочките на централния площад, както и в оформянето на нови цветни лехи. След като жителите на града вложиха общо към 1 000 часа безплатен труд, никой към този момент не хвърля дъвки или други боклуци по улиците и тротоарите на градчето.

Впрочем да изхвърляш дъвката си не където би трябвало е в Германия скъпо " наслаждение ", което се глоби с санкция до 250 евро.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР