Давайки на Турция зелена светлина за навлизане в Северна Сирия

...
Давайки на Турция зелена светлина за навлизане в Северна Сирия
Коментари Харесай

Путин - новият крал на Сирия

Давайки на Турция зелена светлина за нахлуване в Северна Сирия Съединени американски щати с едно деяние трансформираха салдото на силите в Близкия Изток и от това най-вече печели Русия, пише The Wall Street Journal.
В момента Владимир Путин е незаместим стратегически съдия в Сирия. Нито една от останалите фигури на счупената шахматна дъска не може да се придвижи без ръката на Путин. Режимът на Башар Асад е длъжен за своето оцеляване на московското въздушно вмешателство през септември 2015 година. Репортери и анализатори означават безнаказаността, с която се употребяват съветските служби, те са недосегаеми за локалните управляващи. Москва управлява значими командири на сирийските сили за сигурност и най-важният измежду тях е авторитетният полковник Сохейл Хасан, командващ " Силите на Тигъра " (елитно поделение на Сирийската арабска войска, профилирано в настъпателни интервенции.) Покрай самия Асад, полковник Хасан е единственият сирийски командващ, който бе поканен да се срещне с президента Путин, когато той посети съветската база в Хмеймим в края на 2017 година, с цел да отпразнува впечатляващата тогава победа над " Ислямска страна. "
Освен това Русия има лични сили, внедрени в сирийската арабска войска, а точно 5-ти щурмови корпус. Данни Макки, британско-сирийски аналитик, който има контакти в сирийското държавно управление, заяви, че съглашението на Асад с кюрдите включва състояние за очистване на SDF (Syrian Democratic Forces), ръководено от кюрдите и всички настоящи кюрдски сили и военни групи ще се обединят в 5-ти щурмови корпус под контрола на Русия. 
SDF се състои от 100 хиляди опитни бойци. До тази седмица това бяха единствените въоръжени сили, способни да работят към Изток от Ефрат. От края на 2015 година, когато специфичните сили на Съединени американски щати спомагаха за зараждането на алианс, съставните елементи на SDF са кюрдските отряди за национална самоотбрана (YPG), а по този начин също и Асирийските християнски сили и опълченци от арабските племена - не сражаваха под едно знаме. Победоносната акция по отвоюването на територия от " Ислямска страна " от SDF станаха решителен фактор и желан сътрудник на Съединени американски щати. Внезапно тази мощна войска се оказва под контрола на Русия. Кюрдите към момента ръководят своята гражданска администрация на Изток от Ефрат. Тяхната слаба вяра е в това да спасят и запазят, колкото се може повече автономност, която те отстояват от 2012 година. Баасистките режими на Асад и на Саддам Хюсеин са известни с неумолимото си отношение към етническите сепаратистки планове, изключително към кюрдите. Но ръководещата кюрдска партия в Източна Сирия има посланичество в Москва. Реализацията на техните очаквания ще зависи от Русия. Турция също ще зависи от Русия в запазването на своя план в Северна Сирия. Не е ясно дали руснаците са знаели авансово за турската военна интервенция. Но провокирайки отдръпването на Съединени американски щати, а по-късно внезапното присъединение на кюрдите към Асад, дейностите на Турция сервираха на Москва два толкоз мечтани дара.
В качеството си на в действителност съдия Русия в този момент е пред сложна задача. Тя би трябвало твърдо да противостои на прекомерно амбициозния турски план, който може да предизвика безпорядък и даже война сред Асад и Турция на Изток от Ефрат.  В същото време Москва се стреми да даде на Турция задоволително изгоди, с цел да форсира отдръпването ѝ от НАТО в посока доближаване с Русия. За задачата руснаците първо би трябвало да уплашат, а след това отчасти да примирят турците. През последните две години Москва се оправи с тази деликатна маневра на Запад от Ефрат. Сега тя се пробва да направи същото на източната страна на фона на изтеглянето на американските сили. Там е Израел, а също и Иран. С тръгването на американците ще завърши контрола на Съединени американски щати над въздушното пространство над Източна Сирия. SDF молят за основаването на съветска безполетна зона над Източна Сирия, с цел да отбрани кюрдите от турската авиация. Ако Израел изиска да продължи своята загадка война против доставката на иранско оръжие той може да направи това единствено с разрешението на Русия на сцена, където ръката на Москва в този момент е доста по-силна. Следва да се чака оживено другарство с Москва от страна на всеки, който би станал министър-председател на Израел. Асад,  кюрдите и Израел в този момент всички зависят от  единодушието на Москва за прокарването на техните ползи в Сирия.
Това е изводът от неочакваната неочакваност през тази седмица - и всичко това без нито един съветски патрон. Всички пътища към Сирия в този момент минават през Москва. Путин надали е мечтал за повече. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР