- Дават под наем стаи и вили, а представят клиентите

...
- Дават под наем стаи и вили, а представят клиентите
Коментари Харесай

Българи завъртяха шеметен нелегален бизнес в Халкидики

- Дават чартърен стаи и вили, а показват клиентите за родственици и братовчеди

- Гърция пуска сътрудници под прикритие против схемата, която към този момент ползват сърби и македонци

Шеметен бизнес завъртяха българи на Халкидики, като отдават нелегално чартърен свои жилища. “Те освен ни подбиват пазара, само че и не заплащат налози ”, жалят се притежатели на дребни хотелчета, както и такива, които отдават стаи.

Очаква се скоро властта да прати свои сътрудници в ролята на “тайни клиенти ”, които да разбият схемата.

Историята стартира преди няколко години. Находчиви сънародници

се възползваха от

гръцката рецесия и

ниските цени на

недвижимите парцели

Накупиха си остарели жилища, които реновираха и в този момент отдават чартърен, само че нелегално. Намират си клиентите в България и ги афишират за свои родственици, пристигнали на посетители. А почиващите са удовлетворени от по-ниските цени, които притежателите могат да си разрешат, тъй като приходите им не се таксуват.

Плащането е на ръка и няма диря за осъществено данъчно нарушаване, а и не може да се ревизира. Няма закон, който да употребяват управляващите, с цел да открият дали хората в къщата са родственици, или клиенти, по тази причина

данъчните инспектори

не могат да се намесят

В началото гърците се чудеха, че българите имат огромни родове и безпределно доста братовчеди, които им идват на посетители през лятото. После схванаха по какъв начин работи схемата.

В същото време данъчните скъсват от инспекции гърците, които упражняват подобен бизнес. Не че и те от време на време не се пробват да завоюват някое евро на черно, само че при тях отдаването на стаи чартърен е с позволение и закрепени цени. Задължени са да издават фактури за услугата и заплащат налози. Така техните предложения неизбежно са по-скъпи спрямо българските. Описаната скица беше разкрита от Димитрис Хадалис, ръководител на сдружението на притежателите на стаи чартърен в Халкидики. Той описа обществено за нелоялната конкуренция.

Гръцки медии взеха решение да създадат репортажи и да дават на управляващите доказателства за нелоялната конкуренция. Опитите на публицистите обаче удариха на камък. Засегнатите гърци замълчаха и се направиха, че не знаят нищо. На четири очи споделят, че се опасяват от възмездие.

Твърди се, че

съществува мрежа

за набиране на клиенти и

даже платени медиатори,

които оферират на българските туристи по плажовете по-ниски цени. Схемата работила безотказно.

Появиха се първокласни вили, които работят по същия метод, защото по-богати наши сънародници желаят да почиват в разкош. За тях услугата включва и обслужващ личен състав от български помощници.

Така в околните до Солун места като Неа Каликратия мрежата се разрасна.

Тузарски къщи с двор

и басейн наоколо

до морето има към този момент

и на третия ръкав

на Халкидики, където пейзажът е с борови гори. Там парцелите са доста по-скъпи, само че приходите са по-високи.

Съседите на тези вили също виждат, че в българските къщи на първия ръкав на Халкидики, да вземем за пример в Певкохори и Касандра, “гостите ” се сменят всяка седмица, само че не желаят да влизат в спор.

Въпреки недоволствата пред медиите няма публична тъжба пред управляващите. “Страхуваме се от възмездие ”, споделят наранени от конкуренцията и чакат помощ.

След българите по пътя на този “челен опит ” потеглиха сърби и македонци. И тъй като незаконният туристически пазар ощетява на първо място държавната хазна, управляващите се готвят да реагират. Те ще пратят сътрудници под прикритие за незаконните доходи на гърците.

Така ще пуснат и хора, които да тръгнат по българската диря, безапелационни са данъчни специалисти.

Глобяват 300 евро, в случай че

мърсиш към караваната

Мнозина българи биват глобявани от общинските механически служби в Гърция по тази причина, че върху личен терен отвън регулация са сложили каравана, без да изградят наложителните канализация и електровръзки. Някои се пробват да се снабдят с ток от съседите, постоянно нелегално, други пък не са сложили циментови заграждения за стабилизиране и ограждане на терена.

Специалистите напомнят, че не е неразрешено слагането на каравана, откакто теренът не разрешава да се строи, само че има наложителни условия за прилагане. Всеки притежател може да се осведоми от офисите, където заплаща налога за парцела.

Каравани и палатки може да се слагат, само че при прецизно съблюдаване на разпоредбите. Полицията непрестанно ревизира дали отпадъците се хвърлят на избраните за това места. Глобата за замърсяване е 300 евро. Все по-рядко тази година туристите си разрешават да разпъват палатки където им хареса. Според настоящото законодателство дивото къмпингуване в Гърция е незаконно и се глоби.

Янко Димитров, юрист в Солун:

Не плашете българите с

парцели в Гърция

Янко Димитров е с дългогодишна адвокатска процедура в Солун. Роден е в Бургас. Завършил е Юридическия факултет на Тракийския университет в град Комотини. От години практикува в южната ни съседка. Член е на адвокатската гилдия в Солун. Обърнахме се към него за обяснение, защото доста българи закупиха парцели в Халкидики и се тормозят от последните вести за противозаконното строителство в Гърция.

- Г-н Димитров, след опустошителните пожари в Гърция се появиха мнения, че една от аргументите за бедствието е противозаконното строителство. Имат ли съображение да се опасяват българи с парцели в Гърция, че къщите им може да се окажат противозаконни и да ги съборят?

- Някой плаши българите. Няма по какъв начин да им бъде продаден противозаконен парцел, в случай че е спазена прецизно законовата процедура. А в Гърция тя е извънредно тежка и комплицирана. В случай че не е изпълнена, парцелът не може да бъде трансфериран. Собствеността се придобива с вписването му в нотариалния акт в съответната по местоположение работа или кадастрален офис. Процедурата касае настоящото градоустройствено положение на парцела, вярното му данъчно обявление, отговорностите на продавача към страната, осигурителните институции, общината и банките. Добре е тези сънародници, които тръгнат да купуват, да се съветват с юрист, който да ревизира типа на договорката.

- Как гръцкото законодателство третира противозаконното строителство?

- Имот, издигнат нелегално до края на 2011 година, може да бъде урегулиран според важащото все още законодателство. Например притежател на къща, вдигната с позволение за 100 кв. м, а действително е 150 кв. м, към днешна дата притежателят ѝ има право да си урегулира строителните нарушавания. За това обаче се начислява съответна държавна санкция.

- Дайте обяснение кои са най-важните неща, които би трябвало да знае човек, когато тръгне да купува недвижимо имущество в Гърция.

- При всяко прекачване с покупко-продажба на неподвижен парцел - било то земеделска земя, имот, хоризонтална или отвесна планировка, собствеността се придобива с вписването на нотариалния акт. За да се стигне до това, има законова процедура, в която вземат участие строителен инженер, топограф, нотариус и счетоводител по нужда. Законът в Гърция не изисква присъединяване на юрист при подписването на нотариалния акт при покупка на парцел. Много българи прибягват до услугите на юриста на продавача или изобщо не ангажират подобен. Всяко физическо или юридическо лице, с цел да придобие недвижимо имущество в Гърция, е длъжно да има данъчен представител и данъчен номер. При закупуване на парцел от българско сдружение юридическото лице покупател следва да се съветва в детайли със счетоводител и юрист по въпросите, свързани с неговите права и отговорности.

- Мнозина се интересуват от размера на имотните налози. Непрекъснато се приказва за скока им в Гърция. Какъв е размерът им?

- За прехвърлянето на парцел се заплаща нотариална такса, която пресмята нотариусът. Данъкът за прекачване е 3%, а таксата за регистриране е 5,75 на хиляда от данъчната оценка или от действителната цена на парцела. Всеки притежател следва да заплаща данък на общината, както и ексклузивен налог парцели, който беше натрапен с меморандума, подписан от Гърция. Всички тези данъци са съобразени с размера на парцела. Например за къща от 100 кв. метра в Халкидики се заплащат почти 350 евро ексклузивен годишен налог и по 1 евро на кв. м общински налог. Той се внася на всеки два месеца със сметката за тока. При експлоатиране на парцела, да вземем за пример при даване за прилагане на родственик или отдаване чартърен на трето лице, се постановат спомагателни налози.

- Точно за този налог упрекват много българи с парцели в Халкидики, че не го заплащат, а в това време отдават къщи и жилища. Вашият коментар?

- Това е работа на полицията и на данъчните.

5 златни правила за българите,

решили да влагат при съседите

Нещо невиждано до момента е на път да отприщи нови безредици измежду гърците. Властта пуска багери против противозаконните им постройки, с които е осеяна южната ни съседка. Мнозина сочат точно тези здания за една от аргументите пожарът в Атика да вземе толкоз жертви. Един бог знае какъв брой постройки ще бъдат сринати, в случай че централната власт извърши заканата си.

“Създаде се обаче усещане, че всяка втора къща в Гърция е противозаконна. А това не е по този начин. Да, има доста нарушавания при строителството, само че законът си е закон. Просто има няколко златни правила, които би трябвало да се съблюдават при закупуване на парцел и неговото застрояване ”, споделя за “24 часа ” инж. Сотирис Воядзис, архитект и общински консултант в Солун.

Неговият първи съвет към българите е

да не купуват парцел

единствено тъй като е на ниска цена

Доста сънародници се подлъгват и не престават да се интересуват от терени най-вече в туристическите региони на Гърция.

Новият закон в южната ни съседка изисква да се отиде при нотариус с публично мнение на строителен инженер за парцела. В него би трябвало да е посочена точната повърхност, както и дали постройката дава отговор на вписаното в документа.

“Ако купувате къща от 100 кв. метра, а действително тя е 120, поискайте продавачът да реши казуса с разликата. Редно е той да заплати санкцията, с цел да легализира останалите 20 кв. метра. Освен че ще получите изцяло законна повърхност, спестявате си разноски и тежка административна процедура ”, поучава инж. Воядзис.

По думите му доста чужденци предпочитали да купят терен и да си вдигнат къща по собствен усет. Тук обаче има тъничък миг.

“Проверете какъв брой

% имате

право да застроите

Това не го написа в нотариалния акт. Всеки регион в Гърция има друг %. Официална информация се получава от техническата работа към съответната община. Един строителен инженер ще ви го каже незабавно, само че документът се издава от кметството. Така отпада рискът да се окаже, че желаете да строите 100 кв. метра, а имате право единствено на 50. Следващата стъпка е изповядване на договорката ”, изяснява проектантът с дълготраен опит.

Препоръчва

при строителството

да се употребява

компания

Тя обезпечава и нужните разрешителни. Те са три на брой: право на градеж, уверение, че теренът не е в предпазен горски регион, и нещо доста значимо - позволение от локалната археологическа работа.

Много са регионите в Гърция с необикновен статут поради съществуване на антики. Ако не дай боже сте купили терен в такава зона, следва едно вървене по тъгите. При изкопаването на основите е наложително наличието на археолог. Ако няма находки, той издава документ и строителството стартира. Но ако се появят артефакти, градежът се замразява и стартират изследвания. Последна дума има министерството на културата.

Такава орис сполетя метрото в Солун, чието създаване продължава повече от 20 година На доста места по трасето се появиха антични остатъци и това забави осъществяването му.

След като към този момент сте минали всички процедури и сте получили разрешителни, стартира същинското строителство. То се прави на три стадия - полагане на основи, осъществяване на недодялан градеж и дефинитивно довеждане докрай. И всичко това под непрекъснатия надзор на механически специалисти от три разнообразни служби. Дали съществува опция да се подкупи някой от тях, е логически въпрос, защото въпреки всичко става дума за Балканите. Оказва се, че това на практика е невероятно. Поне единият от тези чиновници ще съблюдава закона. Никой към този момент не рискува, даже и да сте му родственик, безапелационен е общинският консултант.

Според него доста

подводни камъни

има при закупуване

на терен отвън

регулация

Такава договорка би трябвало да се изпипа добре, когато става въпрос за имоти със статут на обработваема земя.

Това са терени по няколко декара. От тях не можеш да броиш за 200 кв. м, както споделят доста от новите притежатели. Реално се купува идеална част, която дава отговор на 200 кв. метра. Споразумяваш се с продавача, че твоята повърхност е отсам дотук. Няма риск за недействителност на договорката. Купувачът е притежател на тези квадратни метри, само че те са идеална част. Може да ги продава, да ги трансферира на родственици. Покупката е действителна, само че статутът е друг. Не се разрешава строителство.

Ако видите на Халкидики да вземем за пример отвън регулация огромен терен с няколко къщи, това несъмнено е нелегално строителство. Собствениците на къщите или постройките

имат идеална

част от равнищата, само че

не и постройката,

тъй като тя не попада в кадастъра. Тук купувачът е наясно и рискува самичък, тъй като самият притежател не може да показа документ за владеене на къщата. Измама няма. И двете страни знаят какво си закупил.

Да, доста гърци почиват през лятото в такива къщи. Някои съумяха да ги легализират ненапълно, други просто са в цялостно нарушаване на всички разпореждания. Когато сте купили подобен парцел, не може да имате и искания.

И за слагането на каравани върху такива места си има условия. Няма действителна опция да получиш ток, в случай че не крадеш от съседа. Но и използването на каравана не е без норматив.

Процедурата е лесна. Изисква се инженер да ви изготви обикновен план за отводнителен канал, доставяне с питейна вода и циментиране на част от мястото. Когато всичко това се извърши, следва инспекция от общината и издаване на позволение за прилагане. Процедурата е къса, не е скъпа, само че е наложителна.

Има обаче един метод да получиш всички екстри законно.

Вълшебната

дума е “склад ”

Правят го доста гърци, а и чужденци. Собственикът на караваната има да вземем за пример комерсиална компания. Декларира в общината, че тези 200 кв. м са склад на компанията му. Слага табела и няколко палета строителни материали, все едно е склад на едро. Не се изисква да бъде даже затрупан. Тогава караваната се явява офис в склада и получавате всичко -ток, вода, телефон. В този случай се заплащат по-високи налози на съвета. Но това е единственият метод да заобиколиш закона.

Как обаче се появиха тези над 3000 противозаконни градежа единствено в област Атика? Не е загадка, че властта си затваряше очите по чисто политически аргументи - нарушителите са гласоподаватели. Е, имаше през годините и показни акции, само че рядко.

“Незаконно значи строено без механически план и действително без право. Констатира се от механически специалисти, че самоволно си строил. Следва санкция. Ако не се подчиниш - отново финансова глоба. После те съдят и те принуждават да го събориш ”, връща лентата инж. Воядзис.

Той не отхвърля, че преди 2011 година надзорът е бил слаб. Реагирало се е рядко, единствено при формален сигнал. Ако няма тъжба, никой няма да пристигна да мери какъв брой квадратни метра строиш на село в двора. Кметът, несъмнено, вижда, че се гради нелегално, само че това не му е работата. Има техническа работа, а тя е към съответната регионалната администрация. “В Атика, а и освен там имаше прекачване на отговорност. Всички си затваряха очите, нали става въпрос за “наши хора ”. Сега просто ще бъде прибавен законът ”, уверен е инженерът.

Най-сигурно е да си

вземете апартамент

За да не рискувате при покупка на неподвижен парцел в Гърция, най-сигурното е да си купите апартамент. Също по този начин противозаконни хотели в южната ни съседка няма. Най-много нарушавания има при вилите за персонално прилагане.

“Неотдавна пуснахме в употреба страхотна вила на българин. Тя е на брега на полуостров Ситония, междинния ръкав на Халкидики. Това е един от съвършените планове ”, безапелационен е инж. Сотирис Воядзис.

Сънародникът ни благодарение на адвокатска адвокатска фирма се сдобил с брилянтен контракт за покупка на терена. Тя му набавила всички нужни разрешителни. Наел строителна компания за осъществяване. “Е, направихме няколко плана, само че в действителност се получи едно украшение ”, споделя той.

Според Воядзис доста гърци също бъркат при подписване на договорка, тъй като не се обръщат към експерти. Например, не наели юрист, тъй като се познавали с продавача, пък след това се оказало, че им пласирал терен, върху който нямат право да строят.

В другата прекаленост пък били германците, споделя инженерът. Семейство от Мюнхен купило къща на Халкидики. Започнало да я реновира, само че непрестанно изисквало от строителната компания да им демонстрира разрешителните. Дори и такива, които не се изискват. “То гръцката администрация няма равна, само че и германците бяха толкоз наплашени от клюки, че ни побъркаха ”, споделя инженерът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР