Дават имена на няколко нови улици в Асеновградско. Пролет ще

Дават имена на няколко нови улици в Асеновградско. Пролет ще ...

Асеновград увековечава Надя Тодорова, назовават улица на нейно име.

Дават имена на няколко нови улици в Асеновградско. "Пролет" ще се казва част от съществуваща, но досега безименна улица в село Лясково. Името е предложено от старши специалист в населеното място - Михаела Камбарова, а предложението бе прието с решение на съветниците от Общински съвет-Асеновград.
Във връзка със започналото строителство на все повече сгради в новообразувания квартал "Баделема" в града, пък, ще бъдат именувани и още няколко новоизградени улици. Идеята е за целта да бъдат ползвани имената на бивши кметове и почетни граждани на Асеновград. Така, с решение на местния парламент, улиците в новата част на квартал "Баделема" ще се вземат имената на Петко Москов (скулптор), Иванка Тошева (преподавател по български език и дългогодишен директор на гимназията, носеща тогава името "Ленин"), професор Иван Кирков (художник), Коста Форев (художник), Христо Бойков (кмет на Станимака от 1901 г. до 1902 г.), доктор Александър Александров (лекар), Велик Капсъзов (първият олимпийски шампион по спортна гимнастика от Асеновград), Тодор Райчев (човекът който е развил спортното дело в града, щангист), Надя Тодорова (голямата актриса на малките роли), Хаджи Иван Посов (преображенски деятел), архитект Стоил Стоилов (бил е главен архитект на община Асеновград), Павел Паунов (кмет на някогашна Станимака, в чиято къща е било ушито знамето на асеновградската чета, участвала в Съединението през 1885 г.).
Новият квартал започна да се обособява преди около 10 години. В последно време броят на сградите се увеличава значително. За изграждане на инфраструктурата в района ще бъдат вложени 300 000 лева.

Източник: actualno.com