Дават гратисен период на преподавателите да се ваксиниратКласовете да се

...
Дават гратисен период на преподавателите да се ваксиниратКласовете да се
Коментари Харесай

Въвеждат „зелен сертификат“ за учителите и лекари

Дават гратисен интервал на преподавателите да се имунизират
Класовете да се редуват през 5 дни, за забавачките взема решение РЗИ

Новата заповед на Стойчо Кацаров се чака на следващия ден или в сряда

Въвеждане на „ зелен сертификат” за учителите и непедагогическия личен състав в учебните заведения - такова вероятно решение на здравните управляващи поддържа Министерството на образованието и науката. Условието е то да стартира да се ползва най-рано след месец, съобщи служебният образован министър проф. Николай Денков.

„ Това е мнението на МОН, ние нямаме разминавания по никакъв значителен въпрос със здравното министерство, по-скоро се постанова да уточним детайлите по това по какъв начин ще се ползват ограниченията. За нашата система - би трябвало да стигнем до „ зелените сертификати”, само че ще би трябвало време те да се приложат за педагогическия и непедагогическия личен състав, с цел да могат да се имунизират учителите”, съобщи през вчерашния ден преди експертната среща в здравното министерство проф. Денков.

След това от МОН разпространиха и формалната информация по отношение на мнението, което имат по ограниченията, които Министерство на здравеопазването би трябвало да разгласи. Освен с въвеждането на паспортите за имунизирани, проф. Денков е склонен и с предлагането на Министерство на здравеопазването маските за всички работещи в учебно заведение и за учениците над V клас да станат наложителни. МОН предлага за учениците със специфични просветителни потребности да се изисква в допълнение мнение от персоналния или лекуващия доктор.

Приема се и ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско ниво, в случай че съответната РЗИ издаде такава заповед. Тя ще се ползва на равнище учебно заведение при над 20% отсъстващи възпитаници от учебното заведение или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през 5 образователни дни.

Присъствено ще са паралелките с минимален брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в учебното заведение, без предучилищните групи и децата от I до IV клас.

МОН приема предлагането на Министерство на здравеопазването учебните заведения в дадена община да се затварят напълно, в случай че 14-дневната заболяемост там надвиши 750 на 100 000 души. Затварянето на детски градини ще става единствено с наставление на РЗИ.

Междувременно служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров разгласи по време на съвещанието на експертния съвет, че и болничните шефове също са за въвеждане на „ зелен сертификат” за лекарите и медицинския личен състав. Нараства броят на болните, нараства броят на хората в лечебните заведения, а най-успешната мярка все още е имунизацията, сподели още Кацаров. Другият метод е ограничение, добави той.
Кацаров уточни, че всички асоциации на лечебните заведения са били единомислещи, че на този стадий не би трябвало да се стопират плановите интервенции.

„ Излязох от срещата с специалистите, с цел да не въздействам на техните решения. Най-късно във вторник или сряда ще стане ясна новата заповед за цялата страна”, сподели доктор Кацаров.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР