Дават до 5 лв. за килограмБългария е най-големият износител на

...
Дават до 5 лв. за килограмБългария е най-големият износител на
Коментари Харесай

Лекуваме Европа с родни билки

Дават до 5 лева за кг


България е най-големият експортьор на диворастящи билки в Европа. Родни бизнесмени търгуват с над 100 разнообразни типа билки, като главно изнасят продукцията зад граница. Това изясни за “Труд ” зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Страната ни изнася над 10 хиляди тона билки, като включително се включват и култивираните. Количеството би могло да бъде в пъти по-голямо, само че липсват задоволително берачи, които да събират скъпите растения, изясни Тонев.

Най-много от диворастящите билки се изнасят за Германия. Те освен са огромен пазар, само че и комерсиална нация. Предлагат родните растения като краен артикул на чай или ги влагат в хранително-вкусовата и козметичната индустрия, фармацията. Основната част обаче се преработва, пакетира, трансформира в краен артикул и се реекспортира за далечни пазари като Съединени американски щати и Япония, изясни Тонев.
 Липовият цвят се изкупува най-скъпо. Български билки се изнасят за Германия, Франция, Испания, Полша, Египет, Бразилия, Аржентина и Япония. Липовият цвят се изкупува най-скъпо. Български билки се изнасят за Германия, Франция, Испания, Полша, Египет, Бразилия, Аржентина и Япония.
Сред най-търсените билки зад граница е липовия цвят, поради мощния си мирис. Качеството и търсенето дефинират и по-високата цена на тази билка. Тя се изкупува най-скъпо у нас. През последните месеци част от прекупвачите заплащат до рекордните все още 5 лв. за кг.

Българският липов цвят е розовото масло на билките. Заради по-високата му цена част от крайните търговци смесват родния благоуханен вид липа с китайски цвят. Азиатският на външен тип е съвсем като родния, само че липсва мощния аромат, изясни Тонев.

Сред другите пазари, за които изнасяме билки, са Франция, Испания, Полша, Египет, Бразилия, Аржентина и Япония.

Според специалиста това, че липовият цвят се събира с метли като прахуляк под дърветата не понижава качеството на крайния артикул. Причината е, че пътят на билките от брането до крайния артикул е дълъг. Берачът ги предава в събирателните пунктове, в които билките се сортират и се почистват през специфични машини. Така от време на време 50 % от суровия материал се трансформира в боклук, изясни Тонев. Освен това на билките в събирателните пунктове се вършат инспекции от представители на РИОКОЗ и се проучват партидите за съществуване на плесени, тежки метали, отрови.

Всички билки би трябвало да дават отговор на избрани здравни изисквани, по тази причина и не може да се каже изрично, че диворастящите целебни растения са по-полезни от култивираните, настояват специалистите. За едни билки е стопански по-изгодно да се отглеждат в изкуствена среда, до момента в който за други сходен способ не би покрил разноските, изясни Тонев. И даде образец с маточината, която е измежду главните билки, които изнасяме, само че е най-вече култивирана, с цел да отговори на изискваните от пазара количества. Най-често култивирани са изнасяните мащерка, мента, кориандър, бял бодил. От диворастящите растения зад граница отиват коприва като листа и корен, корените на троскота и ружата, глог като плодове, цвят и листа, бял и черен бъзак като цвят и плод, жълт кантарион, бял равнец, пелин, шипка, хвойна.

Защитени типове


Мурсалският чай е прочут единствено в България


Мурсалският чай се предлага за лекуване на чернодробни и бъбречни болести, намалява кръвното налягане, понижава риска от инфаркт и инсулт, облекчава чревни болести, даже предотвратява появяването на някои типове рак. Въпреки, че билката е измежду най-ценните у нас, тя не е позната и търсена зад граница, изясни зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Мурсалският чай пораства само у нас и е предпазен от Червената книга на България. В последните години тази билка се култивира извънредно сполучливо, само че се създава главно за вътрешния пазар. В прилежащите Гърция и Македония има сходно растение, което постоянно оферират като мурсалски чай, само че тяхната билка единствено прилича външно българската, без да има скъпите й качества.

Нелоялна конкуренция


Полски компании купуват без документи

 Полски компании крият налози и подбиват цените на родните експортьори. Полски компании крият налози и подбиват цените на родните експортьори.
Родните бизнесмени и експортьори на диворастящи билки се оплакват от нелоялната конкуренция на полски компании. Тъй като износът за страните от Европейския съюз е безмитен и действително е вътрешен превоз в общността, компании от централноевропейската страна се възползват от неналичието на инспекции по границите и изкупуват родни билки без документи, с пари в брой. Камионите им занимават зад граница с скъпите родни растения, без компаниите да заплащат налози у нас или да имат регистрирани сдружения в България. Това естествено понижава разноските им и става причина да подбиват цената на родните експортьори.

Безработни семейства се изхранват с бране


Семейства си докарват над 200 лв. дневно


Дъждовете изяждат облагата на прекупвачите

 Пенсионери и цели семейства се изхранват с бране на билки. Пенсионери и цели семейства се изхранват с бране на билки.
Над 200 лева единствено за ден може да изкара семейство от бране на билки. Има семейства от по двама-трима души, които берат до 50 кг липов цвят дневно. При изкупна цена малко под 5 лева за кг, те си докарват над 200 лева за ден, изясняват от пунктовете за събиране на билки. В същото време има цели безработни семейства и пенсионери, които се устоят през цялата година със събиране на диви билки и плодове. С сходен труд те си докарват по една минимална заплата от 510 лева приблизително на месец за цялата година. Все повече обаче понижават искащите да си изкарват прехраната или да подкрепят фамилния бюджет с бране на билки. Причината е, че безработицата в страната понижа и приходите от тази активност към този момент не са толкоз примамливи, изясни зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев.

Най-доходоносният билкарски бизнес обаче за този сезон – събирането на липовия цвят, е към края си. Причината са мощните дъждове, които се изляха през последните седмици в страната. Влагата безусловно изяжда облагата на бизнесмените, изясни Тонев. Събирателните пунктове са спрели да изкупуват билки в дъждовното време, защото огромна част от скъпите растения по принцип се сушат на слънце. Ако се събират в сушилници, това покачва разноските, обясниха от бранша. Така че при влажно време действително се губи облагата за прекупвачите, по тази причина те избират да спрат пазаруването на билки. След изобилните дъждове пък липовия цвят ще е опадал и унищожен и няма да може да се събира даже в случай че последва слънчево време, обясниха специалистите.

Пазар


Търсенето става все по-голямо


Търсенето на билки става все по-голямо, тъй като хората схващат, че обичайна медицина избира да реже болния орган, а различното лекуване отстранява страданието с билкови отвари. Българските прекупвачи обаче изнасят изсушени билки, а не краен артикул. Фирми в Германия и други страни от Европа пакетират билките, приготвят ги за продажба на крайни клиенти и по този начин голяма част от облагата остава за тях.

Всяка година със заповед се дефинират позволените и неразрешените за събиране лечебни растения, както и допустимите за събиране количества. Много от неопитните берачи обаче вършат пакости. Кършат клоните на липите и изтръгват лечебните растения с корените, което води до очистване на находищата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР