Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на

...
Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите подкрепят националистите срещу продажбата на земя на чужденци

Даването на опция за безконтролна продажба на аграрни земи на чужденци съставлява риск за националната сигурност. Това мнение споделят както националистите в Народното събрание, по този начин и браншовата организация на най-мощните земеделци у нас – зърнопроизводителите.

„ За нас собствеността на земеделската земя е от стратегическо значение за националната сигурност на България”, акцентира в студиото на „ Тази сутрин” ръководителят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов.

Той призна, че и сегашните ограничавания се заобикалят елементарно с регистрация на компания у нас. „ Не е имало спънка те да влагат своите капитали в България. Това не се случва, случва се придобиване на земеделска земя, поражда се една взаимозависимост, една модерна форма на иго против по-високи ренти, като по този начин се изнудват земеделските производители”, уточни браншовикът.

--> Депутатът от „ Атака”/„ Обединени патриоти” Десислав Чуколов напомни: „ Преди няколко месеца съветският народен представител Толстой много дебелашка смешка си направи за това, че са купили половин България. Всички се възмутиха. Реално половин България може да е купена от Турция от нейни бизнемени. Ако падне това ограничаване, какво пречи цяла България да бъде купена?”.

Според него при настоящето ниво на приходите и сегашните цени на земята у нас не може да се желае еднообразно елементарно да се купуват имоти както в България, по този начин и в богатите западноевропейски страни. Той прикани българските служители в Брюксел да измислят механизъм за опазване на възбраната – дори в случай че в това време България би трябвало да заплаща санкции.

Това изобщо тематика ли е?

„ Нито турците, нито танзанийци са пристигнали. Българската земеделска земя се купува главно от хората, които работят земята”, акцентира някогашният аграрни министър Мехмед Дикме.

По думите му бизнесът от южната ни съседка е избрал да влага най-вече в Румъния.

Според него цената на земята няма по какъв начин да се вдигне по непазарни аргументи и означи, че в Добруджа за 16 година имаме скок от 80-110 лева на дка до 600-1500 лева през днешния ден, а от освобождението на пазара ще завоюват единствено притежателите.

Мехмед Дикме е песимистичен, че ще бъде реализирано изключение за България от разпоредбите на Европейски Съюз и по този начин или ще разгадаем на чужденци да купуват, или ще плащаме санкции и наказателни лихви.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР