Даването на големи обещания на срещата на върха за климата

...
Даването на големи обещания на срещата на върха за климата
Коментари Харесай

6 мес. след срещата на върха за климата COP26 правителствата се събират в Копенхаген, за да се опитат да възстановят загубената инерция

Даването на огромни обещания на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу беше трудно; шест месеца по-късно държавните управления откриват, че действителното им осъществяване е още по-трудно, оповестява Политико.

Министри и представители на повече от 40 страни ще се съберат в Копенхаген в четвъртък, с цел да подсигуряват, че напъните в региона на климата няма да бъдат засенчени от войната в Украйна, към момента рисковата пандемия и продоволствената и енергийната рецесия.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри желае те да се съсредоточат върху COP27 през ноември в Шарм ел-Шейх, тъй че до идването на държавните управления в Египет те да бъдат в положение да " очертаят явен път към превръщането на обещанията в съответни дейности на място ".

 

 

Но неговият съдомакин на срещата в Копенхаген, министърът на Обединеното кралство и ръководител на COP26 Алок Шарма, призна: " Бруталното и нелегално навлизане на режима на Путин в Украйна промени радикално интернационалната политика. "

Надеждата в Копенхаген, шест месеца след COP26 и шест месеца преди COP27, е, че срещата може да даде нов подтик на дипломацията в региона на климата, като на нея министрите ще рапортуват какво са постигнали след Глазгоу.

За мнозина това може да е малко неловко.

Пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери съобщи пред Guardian тази седмица, че войната е довела до " неуместно и рисково обновяване на нормалния бизнес " в някои страни, което заплашва да отклони света от курса му към реализиране на задачите в региона на климата.

 

 

 

Никъде това не е толкоз явно, колкото в родната страна на Кери.

Кризата в Украйна накара Съединени американски щати още веднъж да бележит своите петролни и газови достижения, защото се стремят да оказват помощ на Европейски Съюз бързо да приключи зависимостта си от съветския нефт и газ. Белият дом е подложен и на все по-голям политически напън от растящите цени на силата вкъщи, които заплашват президентския пост на Джо Байдън и контрола на Демократическата партия върху Конгреса.

 

 

Това принуди администрацията да промени уговорките си за преустановяване на производството на изкопаеми горива в публичните земи и за одобрение на нови мощности за експорт на полутечен природен газ за Европа.

 

Конгресът също по този начин загърби основното законодателство на Байдън в региона на климата и финансирането на дейности в тази област в разрастващите се страни. Това слага на тестване търпението на европейските съдружници на Вашингтон, които чакат Байдън да извърши обещанието си да бъде водач в региона на климата.

 

" Те знаят, че пътят им свършва и би трябвало да се засилват ", сподели европейски посланик.

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР