Даването на автокефалия на Украинската църква ще бъде събитие с

...
Даването на автокефалия на Украинската църква ще бъде събитие с
Коментари Харесай

Експерт: Московската патриаршия изведнъж остана в изолация

Даването на автокефалия на Украинската черква ще бъде събитие с дълготрайни исторически последици. Българската православна черква по-скоро взима решение да не се намесва в този спор, което за мен е напълно вярно. Тоест, става известно, че Московската патриаршия внезапно остава в изолираност.

Това сподели в изявление за БНР историкът и откривател доктор Момчил Методиев, основен редактор на сп. " Християнство и просвета ".

" Важното е, че в последна сметка в православния свят фактически самостоятелните страни се снабдяват и с автокефална черква. Това е повода за изострянето на връзките сред Вселенската и Московската патриаршия ", счита историкът.

Признаването на Украинската черква от Вселенската Патриаршия е предизвестено за наблюдаващите, които наблюдават процесите в православния свят, изясни Методиев.

" Още напролет стана ясно, че Вселенският патриарх поема самодейността за издаване на документа, с който ще признае автокефалията на Украинската православна черква. Това, което направи Вселенският патриарх, е, че призна епископското достолепие на ръководителите на другите две църковни структури в Украйна, които не са към Московската патриаршия. Това от своя страна открива пътя към привикване на събор на двете структури в Украйна, който да избере нов предстоятел и евентуално да сътвори нова църковна конструкция. След това Вселенският патриарх ще издаде документа, с който да бъде приета автокефалията, т.е., фактът на признание към момента не се е случил, само че е открит пътят към неговото случване ", разяснява специалистът.

Националният фронт за избавление на България (НФСБ) приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за оповестяване за канонични Украинската православна черква и Украинската автокефална православна черква и приканва Българската православна черква да последва този образец. Това се споделя в позиция, публикувана от партийния пресцентър до медиите.

" Украйна е близка на България страна, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят поредна политика през годините както за доближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, по този начин и за създаване на трайни и устойчиви стопански, обществени и културни връзки сред Украйна и България ", се показва в текста.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР