Даваме възможност на българския бизнес да си доставя газ, откъдето

...
Даваме възможност на българския бизнес да си доставя газ, откъдето
Коментари Харесай

Борисов: Къде е Ирландия, къде е България! Там са в пълен локдаун |

Даваме опция на българския бизнес да си доставя газ, откъдето изиска най-евтино. 

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов във видео, оповестено във Facebook профила му. Той е на визити в компресорната станция " Расово " дружно с изпълнителния шеф " Бургартрангаз " Владимир Малинов. 

Борисов попита служащите в станцията от кое място са, а откакто му дадоха отговор, че са от Ирландия, министър председателят възкликна: " Къде е Ирландия, къде е България " и добави, че там са в " цялостен локдаун ". 

Борисов попита какъв брой коства един компресор и изясни, че е хубаво хората да знаят, че в станцията е безусловно осъвременена с най-хубавите компресори. По думите му инвестицията " единствено в компресорите " е 360 млн. лв..

" Най-важното, което е, че даваме опция на българския бизнес на най-евтината цена, откъдето желае да си достави газ и да се транспортира. От трите милиарда, които можем да вкараме от Гърция, остават един милиард и нещо и другата част можем да я трансферираме. Щом изплатим инвестицията, можем да дефинираме потенциала според от това кой газ е най-евтин ", сподели министър председателят.

Борисов прегледа станцията, административните здания и халетата и се снима със чиновници на обекта.  Минути след видеото онлайн, министър председателят качи и още едно за самата станция.

" Компресорната станция „ Расово " по трасето на " Балкански поток " ще бъде оборудвана с 3 съвременни компресорни елемента ", написа той. Те са от най-ново потомство, произвеждане на американската компания Solar Turbines, която е водач в бранша.

" Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на условията на екологичното законодателство. На обекта работят към 150 индивида личен състав на строителя, " Булгартрансгаз " ЕАД и строителния контрол. В началото на месец декември ще бъдат приключени всички строително-монтажни работи по площадката, написа още министър председателят.

Други четири броя от същия тип компресорни елементи от най-ново потомство е планувано да бъдат инсталирани и на Конституционен съд " Нова Провадия ". Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще дават отговор на всички условията на екологичното законодателство, оповестиха от държавната пресслужба.

Общата стойност на контракта за планиране, доставка и създаване на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са основни за реализацията на плана „ Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница ". 

Изпълнението на плана не спря даже по времето на изключителното състояние поради пандемията от COVID-19, като се работи при съблюдаване на противоепидемични ограничения. Наред с това се поставят съществени старания за запазване на културното завещание като с огромни археологически акции не се позволява унищожаването на археологически полезности при строителството на газопровода, допълват от пресслужбата.

През актуалната и през миналата година са проучени общо 87 обекта по трасето на Балкански поток, като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и Летница. Общият размер на направените разноски за археологически изследвания са над 18 млн. лева

Както газопроводът, по този начин и оборудванията към него, след въвеждането им в употреба ще бъдат част от газопреносната система на България. Реализацията на плана е от значително значение за одобряването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в района и Европейския съюз. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР