Датското правителство ще представи проектозакон, който забранява изгарянето на Корана или други религиозни текстове

...
Датското правителство ще предложи закон, който прави незаконно оскверняването на
Коментари Харесай

Датското правителство ще предложи закон, който прави незаконно оскверняването на всяка свещена книга в Дания

От Асошиейтед прес, 25 август 2023 г., 6:17 ч.

КОПЕНХАГЕН, Дания -- Датското правителство в петък каза, че ще предложи закон, който ще направи е незаконно оскверняването на която и да е свещена книга в Дания, където неотдавнашна поредица от публични осквернения на Корана от шепа антиислямски активисти предизвика гневни демонстрации в мюсюлмански страни.

Дания се разглежда като страна, която улеснява обидата и очернянето на културите, религиите и традициите на други страни, каза правителството.

Предложението на дясноцентристкото правителство е да се разшири съществуващата забрана на Дания за изгаряне на чужди знамена, като също така се „забрани неправилното третиране на обекти със значително религиозно значение за религиозна общност ", каза министърът на правосъдието Питър Хумелгаард.

"Законопроектът ще направи наказуемо, например, публичното изгаряне на Корана или Библията. Той ще цели само действия на обществено място или с намерение за разпространение в по-широк кръг“, каза Хумелгаард, добавяйки, че това ще се наказва с глоби или до две години затвор.

Hummelgaard каза на пресконференция, че неотдавнашните протести са били „безсмислени подигравки, които нямат друга цел освен да създадат разногласия и омраза."

Правителството на Дания многократно се дистанцира от оскверненията, но настоя, че свободата на изразяване е една от най-важните ценности в датското общество. Той каза, че няма да бъде засегнат от предложения закон.

Външният министър Ларс Льоке Расмусен каза, че „това беше важен политически сигнал, който Дания иска да изпрати на света.“

Миналия месец той каза, че правителството ще се стреми да предотврати законово изгарянето на Корана или други религиозни писания, заявявайки, че това „служи само на целта за създаване на разделение в свят, който действително се нуждае от единство". Той добави, че трябва да „има място за религиозна критика“ и че няма планове за повторно въвеждане на клауза за богохулство, която беше отменена през 2017 г.

Не е ясно кога предложението ще бъде представено на 179-местния Фолкетинг. Трите партии в управляващата коалиция контролират 88 места и са подкрепени и от четиримата депутати, представляващи полунезависимите датски територии Гренландия и Фарьорските острови.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР