Датският десноцентристки министър-председател Ларс Льоке Расмусен подаде оставка след парламентарни

...
Датският десноцентристки министър-председател Ларс Льоке Расмусен подаде оставка след парламентарни
Коментари Харесай

Датският премиер подаде оставка след изборна победа на левите партии

Датският десноцентристки министър-председател Ларс Льоке Расмусен подаде оставка след парламентарни избори, приключили с победа на партиите от левия набор и с огромна загуба за популистите, които подкрепяха държавното управление, оповестява Българска телеграфна агенция. Премиерът връчи оставката си на кралица Маргрете Втора в двореца Амалиенборг.

След оставката на Расмусен левоцентристките социалдемократи - най-голямата датска партия, би трябвало да стартират опити за съставяне на еднопартийно държавно управление на малцинството. Лидерката на Датската социалдемократическа партия Мете Фредериксен отхвърли влизане в коалиция с либералите на Расмусен. Той не съумя да резервира болшинството си в Народното събрание, откакто съдружниците му от популистката Датска национална партия през вчерашния ден получиха едвам 8,7 % от гласовете, до момента в който през 2015 година имаха 21,1 на 100.

Руне Стубагер, професор по политически науки в датския университет в Орхус, сподели, че изборните резултати са посочили "значителен завой наляво " по тематиките за благосъстоянието и климата.

Социалдемократите дават обещание още веднъж да слагат благосъстоянието преди всичко и да анулират някои от съкращенията, наложени от десноцентристкото държавно управление. Но и те споделят, че ще търсят поддръжка от десницата по въпроси, свързани с имиграцията, и, че ще продължат актуалната твърда политика във връзка с мигрантите.

Подложено на напън от популистите, които го подкрепяха, през последните години, държавното управление на Расмусен стегна имиграционните закони. Забранено беше закриващото лицето ислямско покривало, а от новопристигнали чужденци, търсещи леговище, се изисква да предадат полезностите си в злато и бижута, с цел да покрият част от разноските по престоя им.
Миналата година Дания провокира интернационално внимание, когато управляващите взеха решение, че получилите отвод за леговище чужденци и тези с престъпни досиета, които следва да бъдат експулсирани, би трябвало да бъдат изпращани на остров, където преди е имало лаборатория по заразни скотски заболявания.

Стубагер назова резултата от изборите "катастрофа " за популистите, тъй като гласоподавателите са недоволни, че партията на митинга в този момент е "част от политическото статукво ".
Подобно на сътрудниците си в прилежаща Швеция, датските социалдемократи се оповестиха за по-твърда линия към имиграцията след началото на бежанската рецесия през 2015 година
Очаква се договарянията за образуване на ново държавно управление, които ще стартират по-късно през днешния ден, да лишават седмици.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР