Датски вестник вбеси Китай с публикуването на карикатура по темата

...
Датски вестник вбеси Китай с публикуването на карикатура по темата
Коментари Харесай

Цял Китай скочи срещу карикатура за коронавируса в датски вестник

Датски вестник вбеси Китай с публикуването на подигравка по тематиката със смъртоносния ковид. Пекин реагира доста остро, само че управлението на изданието отхвърли да се извини, аргументирайки се, че свободата на словото дава опция да се показват разнообразни гледни точки.
Карикатурата съставлява националния байрак на Китай с изменени детайли. Жълтата звезда в горния ляв ъгъл е сменена от рисунка на ковид.

Китайското посолство в Копенхаген назова карикатурата „ огорчение за целия китайски народ “. Посолството прикани карикатуристът Нилс Бо Богесен и изданието да се извинят и да признаят обществено, че са позволили огромна неточност.

В тази връзка основният редактор на Jyllands-Posten Джейкъб Найбро декларирал, че нито за момент той и сътрудниците му не са имали желание да осмиват обстановката с вируса в Китай. Затова счита, че няма защо да се извинява.

„ Няма по какъв начин да се извиняваме за нещо, което не възприемаме като погрешно. Не сме имали желание да се подиграваме и рисунката не внушава нещо такова. Просто сме разнообразни култури и имаме друго усещане за казуса “, - декларира Найбро.

Датски политици поддържаха вестника, е министър председателят госпожа Мете Фредериксен съобщи: „ У нас има независимост на словото и мненията. В това число и в тяхното обрисуване “.

Jyllands-Posten към този момент е попадал в интернационалните кавги. През 2005 година изданието разгласява подигравка на пророка Мохамед. Това провокира бурни митинги в мюсюлманския свят, а към редакцията бяха отправени хиляди смъртни закани.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР