Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка

...
Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка
Коментари Харесай

Изписаха със спрей "расистка риба" върху Малката русалка в Копенхаген

Датската полиция ревизира вандалска демонстрация против статуята на Малката нимфа в Копенхаген, съобщи Ройтерс. Върху каменната основа на статуята е изписано със спрей " Расистка риба ".

Снимка: БГНЕС

Миналата година игрален филм на " Дисни ", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 година, провокира скандал, откакто афроамериканската актриса Холи Бери беше ангажирана в централната роля.
Полиция разпръсна стачкуващи край скулптура на офицер от колониалната ера в Нидерландия Петима души са арестувани, няма потърпевши хора
Статуи на персони от колониалната ера станаха през последните седмици цел на митингите по света против расизма, избухнали след гибелта на чернокожия Джордж Флойд при арест в Съединени американски щати.

Снимка: БГНЕС / EPA

Напоследък в Дания и други скулптури станаха обект на посягане, в това число монумент в Копенхаген на датско-норвежкия мисионер Ханс Егеде, обвързван с колониалното минало на Гренландия.

Статуята на Малката нимфа в Копенхаген е открита през 1913 година и е въодушевена от едноименната приказка на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен.

Снимка: Reuters

Емблематичната фигура през годините е била обект на похищения от вандали и стачкуващи, които са я боядисвали или даже са отчупвали части от нея.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР