Датската кралица Маргрете Втора възложи на лидерката на опозиционната социалдемократическа

...
Датската кралица Маргрете Втора възложи на лидерката на опозиционната социалдемократическа
Коментари Харесай

Датската кралица възложи съставяне на правителство на лидерката на социалдемократите

Датската кралица Маргрете Втора разпореди на лидерката на опозиционната социалдемократическа партия Мете Фредериксен да организира договаряния за сформиране на ново държавно управление, ден откакто ръководещият до момента десноцентристки блок на премиера Ларс Льоке Расмусен претърпя проваляне на парламентарните избори, съобщи ДПА.

Преди това кралицата се съветва с водачи на други партии след предстоящата оставка на Расмусен.

"Бих желала да оглавя държавно управление, което да се основава на необятно съдействие. Затова не изключвам присъединяване на която и да е партия ", сподели Фредериксен, представена от ТАСС, след срещата си с кралицата.

Фредериксен има поддръжка от партиите в левия блок, който получи 91 места против 75 за десния блок на Расмусен в 179-местния парламент. Тя сподели, че е поканила всички парламентарно показани партии за диалози на следващия ден, като добави, че ще стартира с "по ред предвид на броя " на депутатите им. Това значи, че първата й среща ще бъде с десноцентристката Либерална партия на Расмусен, която остана втора на изборите с 45 места - с пет по-малко от социалдемократите.

Расмусен ще остане министър председател на длъжностен кабинет до съставянето на новото държавно управление.

Фредериксен има намерение да сформира еднопартийно държавно управление на малцинството, само че сподели, че ще търси необятно съдействие с останалите парламентарни партии. Според специалисти процесът на основаване на ново държавно управление може да отнеме няколко седмици.

Социалдемократите се афишират за по-ограничителна политика във връзка с миграцията, което ги слага близо до десните, а множеството от останалите партии в левия блок не са съгласни с това.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР