Датската корабна компания Maersk Line тази седмица ще осъществи първия

...
Датската корабна компания Maersk Line тази седмица ще осъществи първия
Коментари Харесай

Maersk ще превозва товари през Северния полярен кръг

Датската корабна компания Maersk Line тази седмица ще реализира първия си товарен курс по така наречен " арктически маршрут " през Северния ледовит океан, който съставлява опция на Суецкия канал, събощава Financial times. 

Корабът, който ще поеме на това пътеществие, е Venta Maersk. Той може да транспортира до 3600 контейнера и е особено приспособен за корабоплаване измежду ледовете.

Очаква се до няколко дни плавателният съд да напусне пристанището във Владивосток и да се насочи към Санкт Петербург, където се чака да дойде към края на септември. 

Северният плавателен маршрут, който минава от Беринговия пролив по северното крайбрежие на Русия до крайбрежията на Норвегия, от дълго време се счита за опция на Суецкия канал, свързващ Средиземно и Червено море. Плаването по периферията на Северния полюс се улеснява доста от топенето на ледовете.

През последните няколко години междинните температури в Арктическия кръг са извънредно високи, като през лятото на някои места доближават до 30 градуса по Целзий. 

 

Времето за транспорт на товарите сред Европа и Азия може да бъде кратко с сред една и две седмици, според от дестинацията, в случай че се употребява северния кулоар. Въпреки това маршрутът си остава много по-скъп, защото е нужен конвой от атомни ледоразбивачи и също така е наличен единствено за по-малките товарни кораби, за разлика от Суецкия канал. 

 

" Експерименталното корабоплаване ще ни разреши да изследваме опциите на този маршрут и вариантите за възможното му потребление за тъговски цели. На този стадий Северният маршрут не може да бъде комерсиална опция на съществуващата ни мрежа. Тя се дефинира от клиентите, търсенето, комерсиалните взаимоотношения и огромните стопански центрове ", декларират от Maersk. 

 

Новият клас плавателни съдове, предопределени за пътешестване измежду ледовете, ще се обслужват в Балтийско море.  

 

Според специалистите, представени от FT, маршрутът има и други ограничавания, които му пречат да се трансформира в значима транспортна опция. Сред тях са неналичието на огромни търговски центрове по пътя и невъзможността да бъде употребен целогодишно. 

 

Русия също от дълго време гледа на арктическия кулоар като на стратегически актив по търговски и геополитически аргументи. Москва даже предприе ограничения за усилване на защитата по северното си крайбрежие и даже отвори част от занемарените бази и пристанища от времето на Съюз на съветските социалистически републики. „

Така или другояче, по-голямата част от арктическия кулоар се намира в съветската изключителна икономическа зона. 

 

Преди месец най-голямата съветска частна газова компания Novateк реализира първата си доставка на полутечен газ по арктическия маршрут до Китай, като за задачата употребява особено приспособен танкер. Собственикът на компанията Леонид Микелсон има вяра, че с това ще стартира нова епоха в комерсиалното мореплаване. 

 

Novatek създава и ново потомство танкери-ледоразбивачи, които няма да се нуждаят от ескорта на големите атомни ледоразбивачи.   

 

Китайската корабна компания Cosco също употребява северния кулоар все по-активно, главно за доставка на профилирана техника, като вятърни турбини и други тежки и обемни съставни елементи. 

 

Засега обаче множеството представители на промишлеността са на мнение, че арктическият маршрут си остава подобаваща опция за транспорта на нефт и газ, които се добиват в Арктика. За останалите товари обаче превозването около Северния ледовит океан си остава прекомерно скъпо наслаждение. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР