Датската компания Seaborg Technology AS планира да произвежда плаващи атомни

...
Датската компания Seaborg Technology AS планира да произвежда плаващи атомни
Коментари Харесай

Датска компания ще прави плаващи АЕЦ

Датската компания Seaborg Technology AS възнамерява да създава плаващи атомни електроцентрали с дребен модулен реактор за Югоизточна Азия. За плана Seaborg съумя да притегли финансиране от към 20 милиона евро, а един от вложителите е милиардерът Андерс Холх Поулсен.

Средствата ще са задоволителни за наемане на 50 чиновници и основаване на съвременна лаборатория. Seaborg Technology желае да доставя плаващи АЕЦ за райони от Югоизточна Азия, които зависят от изкопаеми горива и не могат да употребяват възобновими енергийни източници, съобщи Bloomberg.com.

След създаването на технологията в Дания, Seaborg чака да стартира да построява дребни модулни реактори на разтопени соли в Южна Корея и да ги доставя на клиенти там. По този метод компанията се надява да понижи индустриалните разноски. Срокът на употреба на плаващите АЕЦ ще е 24 години, а поректираната електрическа мощ ще бъде сред 200 и 600 мегавата, според от броя на реакторите. Очаква се първият енергоблок да бъде подготвен през 2025 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР