Датска крайнодясна партия обяви, че започва кампания на повторно публикуване

...
Датска крайнодясна партия обяви, че започва кампания на повторно публикуване
Коментари Харесай

Датската крайна десница иска карикатурите на пророка Мохамед отново да бъдат публикувани

Датска крайнодясна партия разгласи, че стартира акция на наново издание на карикатурите на пророка Мохамед, заяви Българска телеграфна агенция.

Френският преподавател Самюел Пати посочил карикатурите в час няколко дни преди да бъде погубен в предградие на Париж по-рано този месец.

"Убийството на Самюел Пати е повода на акцията, с която желаеме да подкрепим фамилията му и да се борим за свободата на словото ", съобщи Перниле Вермунд, председателка на партия Новите десни, която има четирима депутати в 179-местния датски парламент.



На уеб страницата си групировката събира средства за "публикуване на реклами с карикатурите на (френското сатирично издание) "Шарли ебдо " в датските вестници ". Кампанията провокира смесени усеща в датските медии.

"В "Екстра бладет " ще вземем позиция по рекламата на Новите десни, когато я забележим. Не преди този момент ", написа в Туитър основният редактор на таблоида Поул Мадсен.

"Осъждаме мюсюлманския тероризъм и поддържаме на 100 % Франция, убитите и свободата на изложение, само че постоянно с почитание към нашите чиновници ", добави той. "Изобщо не съм сигурна, че това ще бъде оповестено, само че като политик съм длъжна да заема позиция, с цел да може развиването на обществото да бъде в посока повече независимост на изложение, а не по-малко ", съобщи Вермунд.

Карикатурите на пророка Мохамед бяха оповестени за първи път преди 15 години от датския ежедневник "Юландс постен ", като провокираха недоволството на голям брой мюсюлмани в целия свят и доведоха до принуждение и митинги против Дания. Стриктната форма на исляма не разрешава всевъзможни изображения на пророка Мохамед.

След това карикатурите бяха оповестени през 2006 година от "Шарли ебдо " и други европейски медии, в отбрана на свободата на медиите. През 2015 година в редакцията на френското сатирично издание бе осъществено джихадистко нахлуване, при което бяха убити 12 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР