Датска банка предлага ипотечни заеми с отрицателна лихва, предаде сайта

...
Датска банка предлага ипотечни заеми с отрицателна лихва, предаде сайта
Коментари Харесай

Датска банка предлага ипотечен кредит с отрицателна лихва

Датска банка предлага ипотечни заеми с негативна рента, съобщи уеб страницата „ Бизнес Инсайдър “(Business Insider).

„ Юске банк ”(Jyske Bank), която е третата по-големи банка в Дания, заяви тази седмица, че нейните клиенти ще получат опцията да изтеглят 10-годишен заем за жилище с негативна рента от -0,5%, което на процедура значи, че те ще би трябвало да върнат по-малко пари, в сравнение с са взели назаем.

Така че, в случай че да вземем за пример изтеглите жилищен заем в размер на 1 млн. $ и изплатите изцяло заема си в границите на 10 години, вие ще сте върнали на банката единствено 995 хиляди $.

Важно е обаче да се означи, че даже и при негативна рента банките начисляват голям брой спомагателни такси, свързани със заемите, които се натрупват и постоянно водят до обстановка, в която клиентите въпреки всичко заплащат на банката повече, в сравнение с са взели назаем.

„ Това е нова глава в историята на ипотекирането “, разяснява икономистът на Микел Хоу от„ Юске банк ” пред датска телевизия. „ Преди няколко месеца бихме споделили, че това е невероятно, само че още веднъж и още веднъж биваме сюрпризирани, а това открива нови благоприятни условия за притежателите на парцели “, прибавя той.

Офертата на „ Юске банк ” не е нещо нечувано за района.  Най-голямата банка в Швеция и Скандинавието – „ Нордея “(Nordea) предлага 20 годишни ипотечни заеми с закрепена рента от 0%, оповестява The Local. По данни на „ Блумбърг “ други банки в Дания имат предложения за 30-годишни ипотеки при 0,5% рента.

На пръв взор, тези свръх ниски лихви може да наподобяват странни, само че политиката на банките има пояснение. В момента финансовите пазари са извънредно волатилни поради комерсиалната война сред Съединени американски щати И Китай, Брекзит и забавянето на международния стопански растеж( и по-специално в Европа). Това кара доста вложители да предсказват стопански провал в близко бъдеще, което от своя страна дава на стимулира банките да дават негативни лихви и да одобряват дребни загуби, вместо да поемат опасности с заеми с високи лихви, които клиентите не биха могли да изплатят при икономическа рецесия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР