Датиращо още от 15 век, турското кафе е нещо повече

...
Датиращо още от 15 век, турското кафе е нещо повече
Коментари Харесай

9 интересни факта за турското кафе

Датиращо още от 15 век, турското кафе е освен това от чаша напитка за турците. То е знак на другарство, средство за предсказание на бъдещето и опрощение за бърборене. Една чаша кафе се помни четирийсет години, гласи остаряла турска поговорка.

Следват девет забавни обстоятелството за турското кафе, които евентуално не знаете, подбрани от " Хюриет дейли нюз ":

Открито е за първи път в региона Кафа на Етиопия и по-късно се популяризира до Йемен през 15 век. От Йемен кафето доближава до Истанбул, а от там до Европа. Накратко, би могло да се каже, че европейците са научили за кафето от османците. Нещо повече, първото кафене, записано в международната история, е било отворено в истанбулския квартал Тахтакале.

За да се направи турско кафе, ви трябват тънко смлени кафени зърна, студена вода, захар, чието количество зависи от желанията, и специфичен съд за кафе, наименуван кафениче. Джезвето е дребен съд с дълга ръкохватка, нормално направен от месинг или мед, употребен особено за приготвянето на турско кафе. Кафето се подготвя на муден огън, с цел да се образува щедро количество пяна. Този способ на подготвяне и кипване е бил открит през османския интервал, което прави кафето неповторимо за тези земи.

ПЯНАТА Е ТАЗИ, КОЯТО ПРОМЕНЯ ВСИЧКО

От позиция на културните обичаи на турско кафе без пяна не се гледа с положително око, по редица аргументи е желателно да я има, когато човек пие чаша кафе. Всъщност е изцяло допустимо да чуете някого да поръчва прекрасен, богат пласт пяна, поръчвайки си турско кафе. И нещо по-важно, пяната оказва помощ на кафето да се резервира топло за дълго време.

С ТУРСКОТО КАФЕ съдебна експертиза ПОДНАСЯ И ЧАША ВОДА Пожарна охрана РЕД ПРИЧИНИ

За гостоприемните турци гостите са значими. Да се види кое те пият първо е вежлив метод за домакина да разбере дали са гладни или не. Ако гостът посегне първо към водата, това значи, че е гладен и домакинът подготвя ядене. Второ, водата оказва помощ за пречистване на небцето на човек, преди или откакто е консумирал кафе. Трето, през османския интервал тя е пособия да се разбере дали кафето, сервирано на султана, е отровно. Всички ястия, приготвяни за султана, са били опитвани от " чешниджибашъ ", чиновник в двореца, имащ за задача да пробва храната на султана за отрова. Тъй като кафето се подготвя за един човек, султанът би трябвало самичък да го тества, като излее в него малко вода. Ако се образуват балончета при изливането на водата, това значи, че то съдържа отрова.

ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО КАФЕ, СЕРВИРАНО С УТАЙКАТА ОТ КАФЕНИТЕ ЗЪРНА

Утайката, която остава в дребната чашка за турско кафе, се употребява за предсказание на бъдещето. Когато кафето се изпие, чашката се покрива с чинийката. После човек си пожелава нещо и обръща чашката наобратно, тъй че утайката от кафените зърна да образува форми. След като чашата изстине, очертанията се поясняват. В Турция има приложения за смарт телефони, при които човек може да изпрати фотография на утайката, а същински предсказатели да изтълкуват какво значат формите по чашата.

СОЛЕНО КАФЕ ЗА МЛАДОЖЕНЕЦА

Кафето е в центъра и на друга турска традиция - когато бъдещият жених идва със фамилията си да желае ръката на булката от татко й и му се сервира солено турско кафе. Преди десетилетия традицията е била такава, че в случай че момичето не желае да се ожени за младежа, то е слагало доста сол в неговото кафе, давайки знак, че отхвърля предлагането. С годините обаче, когато авансово контрактуваните бракове понижават с бързи темпове, традицията се е трансформирала и в този момент е наложително младоженецът да пие солено кафе по време на обичая.

СЕРВИРАНО С ТУРСКИЯ ДЕЛИКАТЕС ЛОКУМ

Друга остаряла традиция е да научиш учтиво дали гостът е бил задоволен е като сервираш локум дружно с кафето. Ако гостът е удовлетворен от домакина, той изяжда локума. Макар тази традиция да е към този момент поизбледняла, в днешно време турското кафе може да се сервира и с други сладки изкушения с изключение на локум, като да вземем за пример шоколад.

КАФЕТО Е СИЛЕН АНТИОКСИДАНТ

Турското кафе има доста изгоди за здравето. То балансира равнището на холестерол в кръвта, понижава риска от рак и работи като лек против главоболие.

ЗАЩИТЕНО Е ОТ ЮНЕСКО

С неповторимата си система на запарване и подготвяне, обичайното турско кафе бе включено в листата на нематериалното културно завещание на човечеството през 2013 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР