Дати за сватби в Ягодинската пещера са резервирани и за

...
Дати за сватби в Ягодинската пещера са резервирани и за
Коментари Харесай

Сватби в Ягодинската пещера резервирани за догодина

Дати за сватби в Ягодинската пещера са резервирани и за следващата година, оповестиха от туристическото сдружение " Родопея ". Още в първия ден на 2020 година в карстовото подземие - на 140 метра подземен, в прегръдката на сталактики и сталактони, някои от които наподобяват Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария и Младенеца, ще се извърши встъпване в брак.

Над 20 са сватбите в пещерата от началото на тази година.

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, покрай родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се подрежда на четвърто място измежду най-дългите пещери у нас и преди всичко в Родопите.

Ягодинската пещера съставлява комплицирана система на няколко етажа, формирана в мрамори. Благоустроен е най-долният етаж, само че с изключение на него има още два взаимносвързани етажа на пещерата. Туристическият маршрут минава през два изкуствени отвора - вход и излаз. Естественият вход на пещерата се намира на километър надолу по течението на Буйновската река. В него са открити остатъци от жилище от епохата на енеолита (каменно-медна) - керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и други Проучвания демонстрират, че на това място са живели майстори грънчари, които добивали глината от вътрешността на пещерата. След разкопки и реституция този вход е трансфорат в музейна експозиция.

Залата, с която стартира туристическата обиколка, е Новогодишната зала. В нея пещерняците от региона и техни посетители от други места посрещат Нова година, а за покачване на настроението се донася същинска коледна елха. Следва Ритуалната зала, която влюбени двойки с авантюристичен дух избират за своя брачен ден. Оборудвана е с олтар, а красивите формирания по стените придават церемониален тип. Както български, по този начин и задгранични двойки избират за кажат съдбовното " да " измежду акустиката на подземните галерии. Церемонията продължава не повече от 40 минути, а допустимият брой посетители е 30, защото повече мъчно биха се побрали. За сватбарите е належащ и спомагателен дрескод за по-топло облекло, защото непрекъснатата температура в пещерата е 6 градуса.

След ритуала младоженците и гостите вършат над километър преход през пещерата и могат да видят красиви представители на съвсем всички типове пещерни формирания, само че най-впечатляващи са многочислените пещерни бисери. Те се образуват като същинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на доста години се обгръща в калцит, с цел да придобие кръглата си форма.

Тайнството, с което е обхваната пещерата, приглушената мрачевина и магичната мощ на скалните образования остават трайно и постоянно в съзнанието. А, какво по-хубаво от това, този спомен да е обвързван с един от най-прекрасните дни - сключването на цивилен брак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР