Датчанинът Сьорен Свайструп отдавна е получил световно признание – той

...
Датчанинът Сьорен Свайструп отдавна е получил световно признание – той
Коментари Харесай

Сензацията Кестеновия човек от Сьорен Свайструп вече и на български

Датчанинът Сьорен Свайструп от дълго време е получил международно самопризнание – той е основателят и основен сценарист на „ Убийството “, най-успешният скандинавски сериал на всички времена. Излъчван е по дребните екрани на над 100 страни, в това число у нас, провокира нечуван възторг във Англия и Съединени американски щати, а американците снимат римейк. „ Лос Анджелис Таймс “ даже съпоставя сериала с паметния „ Туин Пийкс “ на Дейвид Линч. Наградите също не закъсняват – за сериала Свайструп получава „ БАФТА “ и интернационална „ Еми “, наред с доста други.
Ето че за голямо наслаждение на крими-любителите той се обръща към прозата и резултатът е „ Кестеновия човек “. На българския пазар излиза под селекцията на издателство „ Емас “, наред с майсторите Ю Несбьо и Юси Адлер-Улсен. Романът за малко се трансформира в интернационална сензация – преведен е на 30 езика и публикуван в над 50 страни, а издания като „ Ню Йорк Таймс Бук Ревю “ и „ Лайбръри Джърнал “ го дефинират за една от книгите на годината. „ Нетфликс “ нетърпеливо получиха правата за акомодация и работата по сериала към този момент е стартирана със самия Свайструп виновен за сюжета. В дебюта на датчанина се усеща присъщата атмосфера, позната ни от „ Убийството “:отчасти полицейско следствие, частично психически трилър; въвлечени са политици, като в това време сюжетът носи типичния скандинавски обществен натурализъм, взор върху живота на разнообразните герои, обитаващи историята. А тя е заплетена, мрачна и брутална и в центъра ѝ се вихри един непредвидим сериен палач.
Анотация:
На детска площадка в предградията на датската столица Копенхаген е открита убита млада жена. Случаят наподобява обикновен: причинителят най-вероятно е нейният сътрудник. Възлагат следствието на младата следователка Ная Тулин и на Марк Хес, краткотрайно отзован от централата на Европол в Хага. При по-задълбочен оглед на мястото на престъплението проверяващите се натъкват на дребосъче, направено от кестени. Във фигурата сама по себе си няма нищо необичайно: изработването на кестенови човечета е доста публикувано измежду датските деца през есента. Странно е обаче, че при лабораторен разбор криминалистите откриват върху фигурката пръстов отпечатък от момиче, считано за мъртво от цяла година. Нещо повече, това момиче е щерка на прочут датски политик: Роса Хартунг, министър на обществените грижи. За отвличането и убийството на момичето към този момент има наказан, направил цялостни признания, и казусът се счита за дефинитивно оголен.
След второ ликвидиране на млада жена нещата стартират да наподобяват още по-сериозни. И до нея е намерено кестеново дребосъче – очевидно визитка на килъра. Тулин и Хес интензивно търсят връзка сред убитите дами и дъщерята на министър Хартунг, усещайки, че се надпреварват с времето. Мистериозният умопобъркан още не е завършил задачата си...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР