Датата за днешния протест на медицинските сестри не е избрана

...
Датата за днешния протест на медицинските сестри не е избрана
Коментари Харесай

Днес е Световният ден за достоен труд, медицинските сестри излизат на протест

 Датата за днешния митинг на медицинските сестри не е определена инцидентно - 7 октомври е Световният ден за заслужен труд.

Този ден се отбелязва допълнително от 130 страни в целия свят като Световен ден за заслужен труд. Денят се празнува по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и сплотява синдикалисти от целия свят в напъните им за определяне и съблюдаване на работните права и взаимност.

Достойните условия на труд съгласно Европейската конфедерация на профсъюзите включват пет съществени правилото. Сред тях са закриване на краткотрайните работни места, които заплашват здравето и сигурността на работещите, като нанасят също вреди на пазара на труда и на стопанската система и въвеждането на по-добра организация на труда, основаване на удобна работна среда, обезпечаване на по-добър баланс сред работата и персоналния живот, опция за образование и развиване на уменията и квалификацията през целия живот.

Основен принцип е и мощната законодателна отбрана на работещите; създаване на обща система от обществени грижи за европейците, които сменят работата си всяка година; и стимулиране на обществения разговор и груповото договаряне при дейното присъединяване на обществените сътрудници в промените на пазара на труда.

В понеделник от 11 часа медицински служащи излизат на народен митинг с искане за почтено възнаграждение. Демонстрацията ще се състои на пл. " Независимост " в София.

Основното условие е минималната заплата за експертите по здравни грижи в общинските лечебни заведения да бъде 900 лв., а на тези в университетските лечебни заведения - 950 лв..

Протестиращите упорстват още стартовата заплата за лекарите да бъде 1200 лв.. Организатори на митинга са КНСБ.

Организаторите упорстват за оптимално бързо решение на въпроса със заплатите в медицинския бранш.

Те допълват, че протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и локалната власт благоприятни условия, посредством които достойното възнаграждение да бъде осъществено.

Декларация с настояванията на протестиращите ще бъде импортирана в Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите.

Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските лечебни заведения, както и медицинските сестри, които стачкуват от март месец тази година, не поддържат днешния митинг.

Те обаче желаят стартова заплата за здравните служащи, равна на най-малко две минимални заплати.

Причината Българският лекарски съюз да не поддържа митинга на 7 октомври е, че в края на предходната седмица е постигнал договорености с Министерството на здравеопазването, които подсигуряват по-добри условия на труд и възнаграждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР