Датата за днешния протест на медицинските сестри не е избрана

Датата за днешния протест на медицинските сестри не е избрана ...

Днес е Световният ден за достоен труд, медицинските сестри излизат на протест.

Датата за днешния протест на медицинските сестри не е избрана случайно - 7 октомври е Световният ден за достоен труд.

Този ден се отбелязва в повече от 130 държави в целия свят като Световен ден за достоен труд. Денят се чества по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност.

Достойните условия на труд според Европейската конфедерация на профсъюзите включват пет основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, като нанасят също щети на пазара на труда и на икономиката и въвеждането на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот.

Основен принцип е и силната законодателна защита на работещите; изграждане на обща система от социални грижи за европейците, които сменят работата си всяка година; и стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда.

В понеделник от 11 часа медицински работници излизат на национален протест с искане за достойно заплащане. Демонстрацията ще се състои на пл. "Независимост" в София.

Основното изискване е минималната заплата за специалистите по здравни грижи в общинските болници да бъде 900 лева, а на тези в университетските болници - 950 лева.

Протестиращите настояват още стартовата заплата за лекарите да бъде 1200 лева. Организатори на протеста са КНСБ.

Организаторите настояват за максимално бързо решение на въпроса със заплатите в медицинския сектор.

Те допълват, че протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местната власт възможности, чрез които достойното заплащане да бъде осъществено.

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите.

Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, както и медицинските сестри, които протестират от март месец тази година, не подкрепят днешния протест.

Те обаче искат стартова заплата за здравните работници, равна на поне две минимални заплати.

Причината Българският лекарски съюз да не подкрепи протеста на 7 октомври е, че в края на миналата седмица е постигнал договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане.

Източник: varna24.bg