Датата на президентските избори в Хърватия е 22 декември, съобщи

...
Датата на президентските избори в Хърватия е 22 декември, съобщи
Коментари Харесай

Хърватия ще гласува за президент на 22 декември

Датата на президентските избори в Хърватия е 22 декември, заяви министър председателят Андрей Пленкович.

Надпреварата е главно сред настоящия държавен глава Колинда Грабар-Китарович - претендент на ръководещия дясноцентристки Хърватски либерален съюз (HDZ) и някогашния министър председател от социалдемократите Зоран Миланович.

Президентът има пълномощия във външната политика и защитата, само че не и право на несъгласие. Вотът се смята за тест за настройките на гласоподавателите преди парламентарния избор, който би трябвало да се състои в края на 2020 година

Скорошно изследване на публичното мнение, представено от " Ройтерс ", дава на Грабар-Китарович 29% поддръжка на първия тур, а Миланович има 24 на 100. След него биха били изпълнителят Мирослав Скоро (считан за претендент на националистите) и някогашният арбитър Мислав Колакушич. Всеки различен искащ да се кандидатира би имал 12 дни, с цел да събере 10 хиляди подписа в своя поддръжка и да ги внесе. Балотажът би бил на 5 януари следващата година.

Грабар-Китарович е подложена на критика в Хърватия за от време на време острата си дясна изразителност, която в елементи от мощно разграниченото хърватско общество предизвика отвращение и обвинявания във напредък на национализма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР