Датата е 22 ноември, годината - 1963г. Денят остава завинаги

...
Датата е 22 ноември, годината - 1963г. Денят остава завинаги
Коментари Харесай

Убийството на Кенеди: Събитието, което разтърси САЩ преди 56 години

Датата е 22 ноември, годината - 1963г. Денят остава вечно в историята, освен в тази на Съединените американски щати, само че и в международната. С убийството на единствения католик, избиран за президент на Съединени американски щати, първият, който е роден в 20 век, единственият, който умира преди мандатът му да е изминал - Джон Кенеди.

Същият ден Ейбрахам Запрудер зарязва всевъзможни служебни задължения като шеф на фабрика за облекла и се насочва да види от близко кумира си Джон Кенеди. Запрудер е демократ, а президентът е на малко посещаване в Далас, града на вироглавите тексасци, в опит да завоюва благосклонността им.

На излизане от у дома неговата брачна половинка му подарява 8-милиметровата камера, която е купена преди година. Събитието е изцяло уместно да тества новата си облага.

Ейбрахам застава измежду множеството пред склада за учебници на „ Елм Стрийт “ и щом зърва лимузината, натиска „ Запис “. Почти незабавно се чува изстрел, по-късно различен, плюс още един, трети. Още при първия Кенеди получава мъчителен спазъм, вторият и третият съвсем съответстват по време.

От записа излиза наяве по какъв начин последният пръсва черепа на президента малко над дясната вежда, а ужасената Джаки Кенеди се хвърля върху багажника на кабриолета в опит да събере частите мозък и кости.

На площада първо настъпва гробна тишина, смразяваща. След това стартира суматохата. Хората се пръсват на всички места и крещят.

Как е избран маршрутът на Президента?

Пътят на конвоя на президента Кенеди е плануван по този начин, че да даде оптимален показ на Кенеди пред тълпите в Далас, та нали би трябвало да бъде забелязан от всички. За минаването през централната част на Далас е определен път на запад от Главната Улица, вместо Елм Стрийт (една пресечка на север), тъй като това е обичайният тържествен маршрут, където се намират най-много здания с комфортен аспект за тълпите.

Конспирациите

Множество тайни теории витаят към гибелта на Джон Ф. Кенеди. Не малко от тях са се оказали изрично неправилни. Малцина обаче чакат, че разсекретяването на архивите за неговото ликвидиране ще донесе нещо сензационно.

Лий Харви Осуалд, някогашен боен, служил няколко години във военноморските сили на Съединени американски щати, е апетитен за килъра. По време на покушението той е бил на 24 години. Осуалд се интересувал от концепциите на марксизма и даже е живял няколко години в Съветския съюз.

Комисия " Уорън "

Седмица след атентата президентът Линдън Джонсън разпорежда на специфична комисия да проверява случая, а точно комисията „ Уорън ”. През 1964 година тя излиза със заключението, че покушението е дело на един единствен причинител - Лий Харви Осуалд, който няколко седмици преди съдбовния 22 ноември стартира работа в склад за учебници в Далас. Именно от този склад били създадени изстрелите. В отговор на това проверяващите разкрили в помещението три празни гилзи и оръжието на закононарушението с пръстовите отпечатъци на Осуалд върху него. Също, той изцяло отговарял на описанието на очевидци, които го забелязали на един от прозорците на постройката.

Редица обаче считат, че той не е работил самичък. Нещо повече, при разпита той изрично отхвърля да е бил част от убийството. Има задоволително доказателства против него и по тази причина е изпратен в пандиза. При превозването му обаче обвиненият е убит от от мъж на име Джак Руби - на обществено място и пред камерите на редица малките екрани. Малко по-късно Осуалд умира в болничното заведение от раните си.

Има ли втори стрелец?

Само минута и половина откакто проехтяват изстрелите, служител на реда към този момент е в склада за учебници. Но той нито е превъзбуден, нито е задъхан. Няколко очевидци на атентата настояват, че са чули изстрели от противоположната страна - от малко затревено нагорнище. Имало ли е зад него втори стрелец? Освен това вторият изстрел на Осуалд освен е засегнал гърлото на президента Кенеди, само че е нанесъл и няколко рани на губернатора на Тексас Джон Конъли, който е седял на предната седалка - пред Джон Кенеди. Критиците не имат вяра в съществуването на някакъв " вълшебен патрон ", който на няколко пъти е трансформирал траекторията си.

Американските малките екрани минават на 24–часов режим на работа, което се случва за пръв път в историята. Погребението на Кенеди е излъчено онлайн из цяла Америка и по света. Черното събитие добива изключителна известност.

Убийството му се случва посред обвинявания за прикриване на здравните проблеми на президента, богата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контакти с проведена престъпност, Виетнамската война и Америка и прочие.

Какво се случва през днешния ден?

2891 документа, които до момента бяха в рубрика " Строго секретно " и в които се допуска, че е събрана цялата истина за най-голямото ликвидиране на 20-ти век, бяха разкрити през 2017 година. Според Тръмп американците „ заслужават да знаят истината “.

В разкритите документи се загатват мафиоти, шпиони, кубинци. От тях излиза наяве, че ФБР е предизвестило полицията в Далас за заплаха от атентат против президента, че съгласно Комитет за Държавна сигурност (на СССР), зад убийството стоял наследникът на Кенеди - Линдън Джонсън.

След тази интервенция към момента има архиви, които не са прегледани. Първоначално се споделя, че те ще се покажат след 6 месеца, под предтекст, че това ще заплаши националната сигурност. Тръмп отсрочва това за 2021 година. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР