Датата 17 юни 1972 г. бележи избухването на аферата Уотъргейт

...
Датата 17 юни 1972 г. бележи избухването на аферата Уотъргейт
Коментари Харесай

Точно преди 50 години избухва скандалът „Уотъргейт“+ в САЩ

Датата 17 юни 1972 година бележи експлоадирането на аферата " Уотъргейт " - един от най-шумните политически кавги в историята на Съединени американски щати , който приключва след две години с оставката на президента Ричард Никсън.

В нощта на 16 против 17 юни 1972 година пет души са задържани в централата на Демократическата партия на шестия етаж на хотелския и офис комплекс " Уотъргейт " във Вашингтон.

" Фалшивите водопроводчици ", носят хирургически ръкавици и са оборудвани с фотоапарати и устройства за подслушване , напомня Франс прес.

На идващия ден в. " Вашингтон пост " оповестява на първа страница за това необичайно навлизане , осъществено в разгара на акцията за преизбиране на президента републиканец Ричард Никсън . Двама млади публицисти - Боб Удуърд и Карл Бърнстийн , обръщат внимание на обстоятелството, че измежду арестуваните е Джеймс Маккорд, член на Комитета за преизбиране на президента Никсън и някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ. За публицистите връзката с Белия дом е явна. На 22 юни Ричард Никсън отхвърля администрацията му да е забъркана по какъвто и да било метод в абсурда. Колкото и да е необичайно, аферата тогава не повлиява на публичното мнение.

Двамата публицисти не престават своето следствие и научават от осведомен източник, че двама души, работили за Никсън и неговия специфичен консултант Чарлз Кулсън , са направлявали " взломаджиите " чрез радиостанции от хотел покрай " Уотъргейт " . През 2005 година излиза наяве, че източникът на публицистите, станал прочут с прякора Дълбокото гърло, е Марк Фелт, който по времето на абсурда е заместник-директор на ФБР.

На 10 октомври 1972 година двамата публицисти разкриват гигантския скандал , обвързван с шпионаж и политически бойкот , управителен от Белия дом за преизбиране на Никсън . Въпреки полемиката Ричард Никсън триумфално печели изборите на 6 ноември 1972 година против претендента на демократите Джордж Макгавърн.

На 15 септември 1972 година седем мъже, в това число някогашни съветници на Белия дом, са упрекнати за проникването в централата на Демократическата партия в " Уотъргейт " .  На 8 януари 1973 година стартира развой против " взломаджиите " от " Уотъргейт ", който в началото не притегля публичното внимание. Между 11 и 30 януари 1973 година петима от мъжете се признават за отговорни в скрит план, влизане с щурм и нелегално подслушване. Двама от тях са наказани.

През февруари 1973 година демократическото болшинство в Сената основава комисия за следствие на предизборната акция през 1972 година и абсурда " Уотъргейт ".

На 16 юли 1973 година Сенатската комисия за следствие на абсурда " Уотъргейт " открива от свидетелски показания, че всички диалози на Никсън в Белия дом са били записвани . Никсън в началото отхвърля да съобщи записите на комисията. На 24 юли 1974 година Върховният съд на Съединени американски щати постановява Никсън да съобщи записите.

Между 27 и 30 юли 1974 година Правната комисия в Камарата на представителите утвърждава три учредения за импийчмънт на президента: възпрепятстване на правораздаването, корист със служебно състояние и нарушение на президентската клетва, както и несъблюдение на разпорежданията на Камарата да даде свидетелски показания.

На 5 август 1974 година става публично притежание запис, на който Никсън утвърждава предлагането на началника на канцеларията си да окаже напън на ФБР да спре следствието за проникването в " Уотъргейт ". Републиканците, които имаха намерение да поддържат Никсън в процедурата по импийчмънт, го изоставят. На 9 август 1974 година Никсън подава оставка , а на 8 септември новият президент републиканец Джералд Форд го помилва.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР