[Data Science Society] Българският отбор Team BV спечели тазгодишното издание

[Data Science Society] Българският отбор Team BV спечели тазгодишното издание ...

Български отбор спечели дататон с участници от пет континента.

[Data Science Society] Българският отбор Team BV спечели тазгодишното издание на Datathon 2020. Състезанието по създаване на решения, свързани с данни, което се прави от българската организация Data Science Society, събра над 750 участници от пет континента при първото си изцяло онлайн издание, като работата на екипите се излъчваше на живо на сайта на организацията, както и в YouTube.

За разлика от традиционните хакатони, дататоните имат за цел да бъде изработено решение върху определена база данни. В случая на тазгодишното издание, отборите можеха да си изберат между четири проблема: прогнозиране на промените в обществения транспорт заради климатичните промени, алгоритъм за препоръка на статии, алгоритъм за оптимизация на доставки в ритейла, както и създаването на бот в игра. Печелившият отбор изработи свой продукт, наречен NewsCo: решение за препоръка на статии от новинарски сайтове, като за целта използва база данни от изданията на медийната група "Нет Инфо", която е спонсор на събитието.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Реални данни в реално време

"Целта на дататона е да предоставим на участниците реална ситуация с реални данни, върху които те да работят и до края на състезанието да създадат модел, решаващ проблема, като основният фокус е върху работата със самите данни", казва пред "Капитал" Яна Нейкова, част от Data Science Society и един от организаторите на състезанието.

В състезанието взеха участие отбори от България, Австрия, Германия, САЩ, Индия, Австралия, Нигерия и други. На финала броят на екипите беше сведен до шест, от които четири са български представители. Победителите станаха ясни в сряда вечарта. Общият награден фонд на дататона възлиза на 30 хил. долара и идва от спонсорите на събитието "Империя Онлайн", Kaufland IT Hub, EY, 365 DataScience и "Нет Инфо".

Финалистите бяха оценявани от 10 експерти в областта на работата с данни, а основните критерии са: структурираност на статията, която обяснява проблема; качество на кода; идея и иновативност; финално видео с обяснение и разяснение на проблема; задълбоченост и разбиране.

"Събитието се проведе в нашата платформа - Data.Chat. Онлайн организацията ни изправи пред някои нови "пречки", но с вътрешно разпределение помежду ни успяхме да покрием фронта и да организираме събитието, така че в крайна сметка да се случи", казва още Нейкова.

Източник: capital.bg