Дъщерята на иранския генерал Касем Солеймани, убит с американски въздушен

...
Дъщерята на иранския генерал Касем Солеймани, убит с американски въздушен
Коментари Харесай

Дъщерята на Солеймани отправи заплахи срещу американските военни

Дъщерята на иранския военачалник Касем Солеймани, погубен с американски въздушен удар, насочи закани против американските военни, съобщи Асошиейтед прес. На почналата тази заран в Техеран траурната гала в памет на татко й Зайнаб Солеймани сподели, че " фамилиите на американските бойци в Близкия изток ще прекарват дните си, очаквайки гибелта на своите деца ".

Говорейки пред голямото голям брой, събрало се в иранската столица, тя съобщи, че Съединени американски щати и неговият съдружник Израел ги чакат " черни дни " поради убийството на татко й, съобщи Ройтерс. " Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата гибел на татко ми ", сподели тя, обръщайки се към американския президент.

Освен това Техеран смъкна множеството ограничавания от нуклеарната си стратегия - това бе първият му отговор на убийството на иранския военачалник Касем Солеймани, осъществено от Съединени американски щати, написа съветският в. " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Иран съобщи през вчерашния ден, че ще се откаже от осъществяването на всички задължения по нуклеарната договорка. Ислямската република прочее не счита да употребява единствено политически способи и към този момент даде обещание да нанесе удар по военни обекти на Съединени американски щати в Близкия изток. Но към този момент Техеран не се отхвърля дефинитивно от разговора със Запада, установи изданието.

" Това наподобява много интелигентен ход ", разяснява аналитикът Андрей Баклицки. " От една страна, те (иранците, б. р.) съумяха да показват предстоящата остра реакция поради убийството на Солеймани. От друга, ще могат да продължат договарянията с европейската тройка, която към момента се пробва да предотврати по-нататъшна ескалация, обвързвана с иранската нуклеарна стратегия ", изяснява той.

" Комерсант " обаче цитира специалисти, съгласно които ликвидирането на генерала " може да затрудни договарянията сред Иран и Запада, и то освен със Съединени американски щати, само че и с Европейски Съюз ".

Германия, Франция и Англия показаха нощес безпокойствие от отрицателната роля на Иран в района, отбелязва съветският щемпел. " Европейските грандове към този момент напряко разочароват ", разяснява в " Росийская газета " Константин Косачов, ръководителят на външнополитическата комисия на съветския сенат.

Според Косачов водещите европейски страни " бездарно изпускат шанса " да употребяват " извънсъдебната кавга над Солеймани (...), с цел да нареждат Евросъюза с прословутото му господство на закона като действителен състезател на международната сцена ".

След гибелта на Солеймани, погубен на багдадското летище, Народното събрание на Ирак прикани с резолюция държавното управление да постави завършек на задграничното военно наличие в страната. Според експертните среди обаче документът просто имитира съществуването на иракски суверенитет, написа " Независимая газета ".

" Сигурността на страната се поддържа основно от американците и съдружниците им, това важи и за летището в Багдад ", показва политологът Антон Мардасов.

Според специалиста иракчаните отлично схващат какво значат Съединени американски щати за сегашен Ирак и за какво проирански фигури от страната са се опитвали " да изгонят " американските военни още преди убийството на генерала - " с цел да насочат протестната вълна (в страната) към Съединени американски щати и да изтъргуват отстъпки в търговията с енергийни запаси ".

На фона на следващото изостряне на напрежението в Персийския залив цената на петрола се подвигна от 65,5 на 68,6 $ за барел, отбелязва " Комсомолская истина ".

Според " Взгляд " Народното събрание в Багдад е премахнал законовите учредения за военното наличие на Съединени американски щати в Ирак и това е една от аргументите Доналд Тръмп да съжали, че е заповядал Солеймани да бъде погубен.

Втората причина обаче е доста по-сериозна, акцентира електронният вестник. По думите на арабиста Борис Долгов Иран може да предприеме радикални ответни ограничения - диверсии и други терористични акции против американски обекти.

Иранските изказвания за " стратегическо отмъщение " включват и агитационен детайл, само че може да се чакат и съответни асиметрични удари. Става дума за офанзиви на групировки, следени от Иран, в границите на така наречен прокси война - в Ирак или даже отвън Близкия изток. Техеран може да предприеме и " по-мащабни дейности " против стопански обекти на Съединени американски щати в Европа, позволява ориенталистът.

Той не чака огромен спор сред Съединени американски щати и Иран, в случай че Щатите изпълнят опасността на Тръмп да нападна 52 цели в Ислямската република - другояче " таман оттова ще стартира огромната война ". Тогава в спора ще бъдат въвлечени и други страни, преди всичко Израел, което " към този момент е нещо съществено, тъй като Израел е по-уязвим от американските цели в района ". Затова Съединени американски щати евентуално ще се въздържат от офанзивата, обещана от своя президент, счита специалистът.

От своя страна Иран не може да остави без отговор " демонстративното ликвидиране на Солеймани (...) - доста почитан боен, човек, известен в страната. С дейностите си Тръмп не подсигурява сигурност на американските жители, както счита, а в противен случай - изложи ги на заплахата от удар ", разяснява " Московский комсомолец ".

" С убийството на Солеймани Америка изправи света на ръба на нуклеарна война ", декларира в заглавие " Свободная преса ". Иранците още не са подготвени за сериозна война с американците. След към пет години те биха могли вероятно да им отговорят почтено и с елементарни оръжия. Но през днешния ден това ще е еднакво на самоубийство, написа вестникът.

Обаче " в най-близко време Иран най-вероятно ще форсира основаването на лична нуклеарна бомба, както направи преди няколко години Северна Корея. Затова убийството на Солеймани е огромна неточност от страна на Вашингтон. Да не кажем незаконна полуда от страна на Америка. Защото на процедура към този момент е комплициран кръст на безядрения статут на Техеран. И за света наподобява няма път обратно ", заключава съветското издание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР