Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят

...
Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят
Коментари Харесай

И дете от Сърбия без малко да изхвърчи от влакчето, с което се уби българка в Кушадасъ

Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят хотела за нещастието - към този момент са наели юрист в Турция

Возят ви като дини, а не като хора, казвали локалните, които първи се притекли на помощ

След гибелта на дамата околните не подписали полицейските протоколи - не били преведени на български

Тихомира и Тихомир Георгиеви от Хасково ще съдят хотел “Флора Суит ” в турския курорт Кушадасъ, откакто почивката им там се трансформира в фамилна покруса. Вече са наели и юрист.

Както “24 часа ” писа, при започване на юли в безразсъден случай почина 67-годишната Станка Йорданова - майката на Тихомира.

Пенсионерката паднала в придвижване от препълнено автовлакче на хотела на 2 юли и след 3 дни издъхнала в турска болница.

Някогашната конструкторка в цех “Автоматика ” отишла на отмора със брачна половинка си Йордан, фамилиите на двете ѝ дъщери и внуците.

“Не пожелаваме никому сполетялото ни злощастие. Бяхме компания от 14 души. От хотела, в който бяхме отседнали, до плажа е половин час вървене пешком. Въпросното влакче е на хотела, то е за настанените там клиенти, само че

курсовете му са

редки и пътува

все препълнено

Колкото са седящите, толкоз са и правостоящите. Местните хора споделят, че ни возят не като хора, а като дини ”, споделиха пред “24 часа ” Тихомира и мъжът ѝ.

Във съдбовния ден в 17,30 ч Станка и Георги се качили в препълненото влакче на връщане от плажа. За младите нямало място.

“Тогава за последно видях майка си жива. Тя беше права, когато потеглиха. Това ми се запечата изрично в паметта ”, споделя дъщерята на починалата.

В правия сектор на улицата поредно имало два от така наречен легнали служители на реда. След като влакчето ги минало, водачът му

внезапно дал газ

на завой. Жената

изгубила

равновесие и

паднала на

платното

Там се превъртяла 2 пъти и си блъснала доста неприятно главата. За случая Тихомира и Тихомир научили, откакто се прибрали в хотела.

“Родителите ми ги нямаше, чухме за случилото се и по описанието на облеклата разбрах, че става въпрос за мама. Веднага поискахме среща със притежателя, с шефа на хотела и помолихме за преводач. Никой не ни обърна внимание. Само рецепционистката ни написа на разкъсан лист адреса на болничното заведение, смотолеви кой номер маршрутка може да хванем и ни оставиха да се оправяме сами.

Никой от управата на хотела не се сети да ни попита имаме ли потребност от някакво подпомагане ”, продължи историята към почернената си отмора Георгиева. Тя и брачният партньор ѝ обаче са

откровено

признателни на

локалните хора,

притекли се да

оказват първа

помощ

незабавно след случая. Те живеели в къщите около улицата и даже повикали собствен комшия фелдшер. Линейката пристигнала доста бързо - за 4-5 минути.

“Хората пристигнаха до болничното заведение и се интересуваха за положението на майка ми. Страдаха наедно с нас. Предложихме на една от дамите, които са помагали, да ѝ дадем пари за признателност. Тя отхвърли.

“Прави положително, с цел да получиш положително ”, отвърна ми добродушно женицата ”, добави Тихомира. Двамата с мъжа ѝ споделят, че целият личен състав на болничното заведение бил извънредно правилен.

“Благодарни сме на Нели Стоилова от генералното ни консулство в Истанбул. Тази жена беше непрекъснато на наше разположение. Свърза ни с Регинар Мутлу. Тя е координатор в истанбулска болница. Поклон и пред тази жена, която ни направляваше какво да вършим ”, споделят Георгиеви. Двамата споделиха още, че не биха съдили хотела, в случай че бяха получили сходно човешко отношение или опрощение.

“След нещастието с мама се запознахме със сръбско семейство. Те ни описаха, че два дни по-рано по сходен метод от препълненото влакче в придвижване политнало дете. За благополучие, съумели да го заловен и то се разминало единствено с нерешителност. Същите посетители на хотела се срещнали с шефовете на “Флора Суит ” и настояли да има по-чести курсове на влакчето, с цел да не стават претоварвания и сходни произшествия.

“Госпожо, съжаляваме, такива са разпоредбите тук ” - това споделиха и притежателят, и шефът, и водачът. Тотално ни отсвириха ”, описа сръбкинята ”, изясни Тихомира.

Ден преди Станка да издъхне в болничното заведение, най-сетне се явил шефът на хотела, довел си и преводач. Георгиеви настояват, че въпросният мъж още веднъж не попитал за положението на тежко ранената. Интересувало го единствено дали тя има застраховка.

“Изключително неприятно ни стана, когато шефът още веднъж пристигна в болничното заведение, откакто тъща ми умря.

Нямаше

съболезнования

и страдание.

Директно попита:

“Нали на следващия ден си

тръгвате? ”,

описа Тихомир.

Докато мине процедурата, околните на умрялата останали още 5 дни в Кушадасъ. Междувременно се задействала турската прокуратура, която разпоредила следствие на случая.

Близките обаче изрично отказали да се подпишат под полицейските протоколи.

“От генералното ни консулство категорично ни предизвестиха, че тамошните управляващи са длъжни да ни показват удостоверен дубликат на български от узаконен преводач и да не се подписваме, в случай че няма подобен. Е, нямаше, а в отчета написа на турски, че имало преводач. Очите му не сме видели ”, споделят Георгиеви.

Те настояват също, че от хотела се опитвали да се свържат и със очевидци на случая, и показаха подозрения, че от страна на притежателя ще има опити за влияние на показанията.

“Съмнява ни обаче, че локалните ще се изметнат. Много от тях са снимали с телефоните си - не поради сеира, а с цел да се види, че влакчето е претрупано за следващ път. Искаме съд и правдивост. Майка ни няма да се върне, само че да не се случва на други хора ”, приключи Тихомира. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР