Дъщерната компания Cruise, собственост на General Motors, ще получи финансиране

...
Дъщерната компания Cruise, собственост на General Motors, ще получи финансиране
Коментари Харесай

General Motors ще получи 2,25 млрд. долара инвестиция от Softbank

Дъщерната компания Cruise, благосъстоятелност на General Motors, ще получи финансиране от 2,25 милиарда $ от японската софтуерна компания Softbank, съобщи Ройтерс. General Motors има мажоритарен дял в компанията Cruise, която създава коли със независимо ръководство. С паричната инжекция Softbank си обезпечава място в борда на шефовете на Cruise, само че няма да може да получи достъп до технологията на компанията.

Комитетът за задгранични вложения в Съединените щати (CFIUS), разглеждащ покупко-продажби с евентуални опасения за националната сигурност, утвърди инвестицията.

SoftBank е подложена на все по-голям американски надзор върху връзките си с китайски компании в изискванията на ескалиращата комерсиална и софтуерна война сред Вашингтон и Пекин. Банката е в развой на основаване на втория си капиталов фонд от 100 милиарда $, наименуван Vision Fund, след въвеждането на първия, със същия размер.

Одобрението отключва място за SoftBank на борда на Cruise, като формализира надзора и цитира основното финансиране за Cruise, което е набрало 7.25 милиарда $ капитал от предходната година, обявиха от компанията. "Днешните вести са значима стъпка към постигането на нашата цел за развиване и внедряване на транспортни средства със независимо ръководство в световен мащаб ", съобщи основният изпълнителен шеф на Cruise Дан Аман.

Инвестицията в размер на 2,25 милиарда $ бе разкрита от SoftBank през май 2018 година измежду вълна от вложения на японския софтуерен и телекомуникационен конгломерат в изкуствен интелект, разбор на данните, финансови услуги и коли със независимо ръководство.

Инвестицията повдигна опасения в CFIUS, тъй като SoftBank влага в многочислени мобилни компании, някои основани в Китай, и предизвиква компаниите, в които влага, да споделят информация.

От CFIUS са били изключително загрижени за взаимните вложения на SoftBank с Tencent Holdings Ltd, китайски колос за обществени медии и игри, както и за вложенията си в китайската компания Didi, за която се притеснява, че може да стигне до технология от Cruise.

Комитетът оказа в началото сериозна опозиция против договорката, окуражена от смяна в закона през предходната година, която ѝ дава повече пълномощия. Ройтерс заяви, че китайската компания за игри Beijing Kunlun Tech Co Ltd се пробва да продаде Grindr LLC, известното приложение за запознанства, откакто CFIUS съобщи, че тази благосъстоятелност съставлява риск за националната сигурност. През предходната година CFIUS се възпротиви на проекта на Ant Financial, благосъстоятелност на ръководителя на китайския интернет конгломерат Alibaba, да придобие MoneyGram International Inc.

Сделката за Cruise е структурирана по този начин, че да разреши в началото да бъдат изплатени 900 млн. $ от инвестицията, а останалата част да бъде предоставена, откакто круизните самолетни компании са подготвени за търговски старт и бъде преминато регулаторното утвърждение. Двата транша ще се комбинират, с цел да дадат на SoftBank близо 20% дял в Cruise.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР