Даряването на органи от донори в мозъчна смърт, както и

...
Даряването на органи от донори в мозъчна смърт, както и
Коментари Харесай

Църквата одобрява даряването на органи само при съзнат избор или доказана мозъчна смърт


Даряването на органи от донори в мозъчна гибел, както и трезвото и умишлено единодушие на здрав човек да подари собствен орган на измъчен собствен другар, като акт на алтруизъм и любов е съгласно учението и мнението на нашата Църква.

Това се споделя в позиция на Светия Синод на Българската православна черква – Българска патриаршия по Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези.

В позицията се разяснява, че църквата пази донорската институция, нейната процедура и обвързваните с нея лица, от всяко вероятно опозоряване, насилствена диагноза или припряност в спазването на критериите за мозъчна гибел, комерсиализация или договорка, от какъвто и да било тип по повод даряването на органи, избор на реципиенти на основата на расистки критерии, нарушение реда за очакване на подобаващ донор и т. н.

БПЦ - БП дава благословение за осъществяване на трансплантациите при осъществяване на няколко условия.

Първо: Строго и регламентирано съблюдаване на фундаменталните биоетични правила.

Второ: Установяването на мозъчната гибел да се прави по строго избрани клинични критерии, посредством високоспециализирани инструментални проучвания /ангиография, ЯМР и други методи/ от безусловно самостоятелна /външна/ комисия. Понастоящем, законът и наредбите в Република България позволяват диагностицирането на мозъчна гибел и без реализирането на инструментални доказателствени проучвания, което църквата не би могла да одобри.

Трето: Писмено осведомено единодушие /волеизявление/ от донора и околните му /кои органи, кафези и тъкани да бъдат взети при възможна мозъчна смърт/, а не хипотеза за навсякъде единодушие с донорството.

Четвърто: Необходимо е целият клиничен развой на трансплантацията да се координира и реализира от одобрени национални транплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да подсигуряват по допустимо най-хубав метод осъществяването на процедурата по определяне на мозъчна гибел и цялостните права на донора, както и да подсигуряват постигането на най-високи равнища на успеваемост на процедурата по трансплантация, в полза на реципиента.

В умозаключение БПЦ - БП си резервира правото да промени своята позиция, при смяна в законодателството и закона за трансплантациите. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР